Europa granitelor: intre Schengenul nostru si romii romani din Paris

Postat la 12 decembrie 2010 17 afişări

Franta a subliniat in aceasta saptamana in tuse mai pronuntate refuzul pe care-l pregateste in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul vamal unic. Declaratiile Parisului indica o schimbare de tactica a Frantei, care era pana acum suspectata ca incearca sa regleze cu dosarul Schengen problema imigratiei rome din Romania si Bulgaria

Noul ministru de externe, Laurent Wauquiez, a reluat partitura inceputa de predecesorul sau Pierre Lellouche, avertizand ca aceste doua state nu sunt pregatite acum sa respecte conditiile Schengen, in special in ce priveste capacitatea vamesilor din cele doua state de a fi vigilenti. In plus, in cazul particular al Romaniei, aceasta n-ar recunoaste politic frontiera cu Republica Moldova, de unde provine un important flux migrationist, ceea ce provoaca ingrijorarea Parisului.

Argumentele pe care oficialul francez le-a evocat sunt greu de combatut in chestiunea vamesilor, cel putin in Romania, unde problema coruptiei in randul personalului vamal este un loc comun. In privinta celeilalte acuzatii insa - faptul ca Romania nu recunoaste granitele cu Republica Moldova si de aici lipsa de grija pentru "fluxurile migratoare" care intra dinspre Est in UE prin Romania, aceasta a atras protestul ferm al MAE, care a dezmintit imediat afirmatia lui Wauquiez.

"Conexiunile intre chestiunea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si relatia Romaniei cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o incercare de deviere a discutiei catre subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care Romania le indeplineste, conform tuturor evaluarilor misiunilor europene de verificare in domeniu", sustine MAE.

MAE reaminteste ca frontierele Romaniei de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947. In plus, Romania a recunoscut independenta Republicii Moldova exact in ziua proclamarii ei, pe 27 august 1991. "Frontiera dintre Romania si R. Moldova nu este disputata, iar sprijinul neechivoc al Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova a fost confirmat repetat de inalti oficiali romani."

Romania si Republica Moldova au semnat in noiembrie 2010 Tratatul privind regimul frontierei de stat, care stabileste un regim juridic modern al frontierei comune si creeaza baza pentru cooperarea intre autoritatile de frontiera din cele doua tari.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/europa-granitelor-intre-schengenul-nostru-si-romii-romani-din-paris-7804104
7804104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.