Ei fara ei

Postat la 06 octombrie 2009 15 afişări

Unda de soc declansata de anuntul convocarii de catre presedinte a unui referendum tocmai in ziua alegerilor a fost continuata si potentata de seismul pornit de la decizia premierului Emil Boc de a propune revocarea sefului ministrilor PSD din Guvern, vicepremierul Dan Nica.

Tandemul presedintele Traian Basescu - premierul Emil Boc a reusit astfel sa puna PSD in situatia de a cere singur iesirea de la guvernare, desi democrat-liberalii au accentuat ca ar fi vorba doar despre inlocuirea unui ministru cu rezultate nesatisfacatoare.

Nu e vorba, motivul invocat de Emil Boc in sprijinul gestului sau - cresterea infractionalitatii in mandatul lui Nica, 13% potrivit datelor MAI - este evident un pretext pentru intentia slab disimulata a PD-L de a-si asuma de unul singur guvernarea si organizarea alegerilor prezidentiale. De altfel, PSD a acuzat inca din primele momente "lovitura de stat de catifea" (apud Adrian Nastase) pe care presedintele Basescu a pus-o la cale cu ajutorul premierului.

Strategia adoptata de democrat-liberali ridica insa un semn de intrebare asupra momentului ales: daca premierul ar mai fi asteptat inca doua saptamani, ar fi putut fi sigur ca nu este nevoit sa recurga la artificii juridice pentru a avea un guvern monocolor PD-L pana dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Asa, solutia cea mai putin stresanta pentru Emil Boc este cea a numirii ministrilor PD-L ca interimari pentru cate una dintre pozitiile abandonate de PSD pentru 45 de zile, pana cu o saptamana inainte de primul tur al prezidentialelor.

Dornic sa arate tarii ca nu se termina lumea odata cu demisia ministrilor PSD, premierul Boc a decis sa se miste cat a putut de repede: dupa semnarea deciziilor de revocare a celor opt ministri de catre presedintele Traian Basescu (tehnic, revocarea lui Dan Nica le-a precedat pe acestea doar cu cateva ore), Emil Boc a numit interimari de la PD-L pentru fiecare functie, numindu-se inclusiv pe sine interimar la Educatie.

Premierul s-a straduit sa lase impresia ca iesirea PSD de la guvernare e de fapt un lucru benefic pentru mersul reformei, anuntand ca interimarii nu vor fi platiti in plus pentru preluarea mandatelor de la ex-colegii lor din PSD si ca dupa demiterea secretarilor de stat PSD din ministere, vor mai ramane doar cate doi secretari de stat in fiecare minister, din ratiuni de reducere a costurilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
dan nica,
emil boc,
remaniere,
/actualitate/politic/ei-fara-ei-4966250
4966250
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.