Din nou la Inalta Curte

Postat la 13 octombrie 2009 11 afişări

Principala concluzie a zgomotoaselor infruntari care au marcat saptamana politica trecuta este ca puterea executiva si cea legislativa se afla in plin conflict juridict, Guvernul incercand sa-si asume raspunderea pentru legea unitara a pensiilor inainte de a fi demis de Parlament si Parlamentul incercand sa tergiverseze demersul presedintelui de a convoca un referendum pentru un legislativ unicameral in aceeasi zi cu data prezidentialelor.

Intre timp, cu ajutorul politicienilor, Curtea Constitutionala isi sporeste dincolo de nivelurile normale rolul de arbitru al disputelor dintre puterea legislativa si cea executiva.

In aceasta saptamana, Parlamentul era de asteptat sa-si dea votul pentru o motiune de cenzura PNL-UDMR, sprijinita declarativ de PSD si sa marcheze astfel o premiera in istoria post-1989 din Romania, prin daramarea unui guvern in exercitiu cu votul parlamentarilor.

Totusi, in acelasi timp, Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte daca motiunea - asumata de alesi care au semnat-o si pe cea respinsa la asumarea raspunderii Guvernului - este in acord cu legea fundamentala. Lectura diferita a Constitutiei - care interzice unui parlamentar sa initieze doua motiuni de cenzura in aceeasi legislatura, dar excepteaza de la regula cazurile de asumare a raspunderii a Guvernului - i-a facut atat pe cei de la PD-L, cat si pe cei de la PSD si PNL (a caror convergenta de actiune ii califica pentru o reeditare a marotei celor "322" folosita de presedintele Traian Basescu in referendumul din 2007 pentru demiterea sa) sa clameze dreptatea.

Tot la Curtea Constitutionala vor ajunge, printre altele, si ordonanta de urgenta prin care Guvernul soma Parlamentul sa raspunda in 20 de zile solicitarii presedintelui de a declansa un referendum si o plangere a opozitiei privitoare la legitimitatea cabinetului Boc II.

Rezolvarea acestor dispute de catre CCR anunta sa se prelungeasca pana spre inceputul campaniei electorale, insa nu este exclus ca inventivitatea combatantilor sa dea noi motive de dezbateri judecatorilor Curtii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
parlament,
boc,
curtea constitutionala,
/actualitate/politic/din-nou-la-inalta-curte-4986151
4986151
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.