Dezastrul se mai amana

Postat la 08 ianuarie 2008 1 afişăre

Alegerile legislative din Pakistan, stabilite initial pentru 8 ianuarie, au fost amanate pentru 18 februarie, in urma asasinarii, la sfarsitul anului trecut, a principalului lider al opozitiei, fostul premier Benazir Bhutto.

Amanarea, decisa de Comisia electorala din Pakistan, a fost criticata de partidele de opozitie, care au caracterizat-o drept o masura disperata a sustinatorilor presedintelui Pervez Musharraf de a evita o infrangere categorica la urne.

Asasinarea doamnei Bhutto, lider al Partidului Popular, a declansat un val de violente in Pakistan, soldate cu cel putin 50 de morti in mai putin de o saptamana, iar mai multe sectii de votare au fost arse, in principal in provincia natala a lui Benazir Bhutto, Sindh.

Uciderea liderului opozitiei pakistaneze a trezit ingrijorarea analistilor care se tem de o posibila destabilizare a tarii, in conditiile in care Pakistanul detine arme nucleare si este principalul aliat al SUA in razboiul antiterorist din aceasta zona a lumii.

In plus, au aparut controverse privind autorii asasinatului. Daca versiunea oficial acceptata este ca Al-Qaida a pus la cale suprimarea lui Bhutto, exista si opinia ca de vina ar fi serviciile secrete pakistaneze, fiind in context invocat un interviu acordat in noiembrie la BBC de catre Bhutto, unde aceasta dadea de inteles ca s-au pus la cale planuri de a o ucide, coordonate de Ahmed Omar Saeed, teroristul condamnat la moarte pentru rapirea si apoi decapitarea in 2002 a jurnalistului american Daniel Pearl si „omul care l-a ucis pe Usama Bin Laden“. Controversata fraza rostita de Benazir Bhutto in interviu, referitoare la uciderea lui Bin Laden, a starnit discutii aprinse in special dupa publicarea pe YouTube a inregistrarii interviului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pakistan,
Bhutto,
Musharraf,
alegeri
/actualitate/politic/dezastrul-se-mai-amana-2326829
2326829
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.