Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu cere inlocuirea lui Jeffrey Franks la sefia misiunii FMI

Postat la 31 octombrie 2010 12 afişări

Imixtiunea reprezentantului FMI Jeffrey Franks in legislatia romaneasca, "in scopul sustinerii profitului bancar in detrimentul cetatenilor", a determinat "riposte vehemente ce pot constitui bazele unor viitoare convulsii sociale de amploare", apreciaza deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, referindu-se la cererea FMI ca autoritatile sa renunte la Ordonanta 50 privind creditele.

Deputatul i-a adresat o scrisoare deschisa lui Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, in care ii solicita inlocuirea lui Franks la conducerea misiunii Fondului si nominalizarea unei alte persoane care sa reprezinte institutia in relatia cu Romania.

"Prin persoana domnului Jeffrey Franks, FMI a invocat necesitatea unei interventii a Guvernului in domeniul legislativ fara a avea in acest sens un temei juridic solid si a incalcat, prin aceasta, principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, violand flagrant suveranitatea nationala", sustine Surupaceanu, explicand ca modificarea OUG 50 este de competenta Parlamentului, nu a Guvernului.

Delegatia FMI a cerut modificarea radicala sau chiar abrogarea Ordonantei 50, pe motiv ca ea se aplica retroactiv (prevederile ei se aplica si asupra creditelor deja existente la data intrarii in vigoare a ordonantei) si ca ar interzice bancilor activitatea de creditare (este vorba de faptul ca bancile s-au plans ca in ordonanta apar prevederi privind sanctiuni impuse bancilor, care merg pana la suspendarea activitatii de creditare in anumite conditii).

Prevederile ordonantei "constituie o adaptare la situatia precara a economiei nationale", iar cererea FMI "pierde din vedere rezultate iminente, precum cresterea numarului de restantieri, care se ridica, in prezent, la 800.000 si, totodata, potentialele pierderi ale sistemului bancar romanesc in confruntarea in instanta cu cetatenii nemultumiti", scrie Surupaceanu.

Din cauza faptului ca delegatia condusa de Jeffrey Franks a conditionat continuarea acordului cu Fondul de renuntarea la OUG 50 sau modificarea ei radicala, negocierile cu FMI s-au blocat in cursul zilei de duminica.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/deputatul-psd-mugurel-surupaceanu-cere-inlocuirea-lui-jeffrey-franks-la-sefia-misiunii-fmi-7641374
7641374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.