Ce treaba are Legea educatiei cu motiunea de cenzura

Autor: Mihai Mitrica Postat la 27 noiembrie 2010 15 afişări

Impasul in care se zbate Legea educatiei, aflata in discutia Parlamentului in doua variante simultan, ar putea sa se rezolve in aceasta saptamana, dupa ce coalitia a anuntat ca va milita pentru continuarea procedurilor de asumare a raspunderii pe proiectul acceptat in Guvern.

Curtea Constitutionala a decis, paradoxal, ca motiunea de cenzura pe care opozitia a depus-o trebuie discutata, admitand implicit contrazicerea propriei decizii din urma cu doua saptamani, cand a statuat ca asumarea raspunderii pe Legea educatiei este neconstitutionala. Premierul Emil Boc si reprezentantii coalitiei au exultat la aflarea deciziei Curtii si au anuntat, fara a mai aduce in discutie decizia precedenta, ca discutarea motiunii de cenzura va debloca mecanismul asumarii raspunderii si va permite adoptarea proiectului.

Opozitia nu a parut la fel de multumita de decizia CC, insa nici nu a avut o pozitie unitara fata de ea: liderii PNL si PSD au anuntat separat doua scenarii diferite: liberalii s-au pronuntat pentru nediscutarea motiunii de cenzura, tocmai pe considerentul ca astfel s-ar valida insusi procedeul asumarii, iar social-democratii au accentuat nevoia de a lupta cu guvernul si initiativele sale prin orice mijloace, fie si printr-o motiune de cenzura amanata de atata vreme. Pentru ca legea fundamentala nu prevede un mecanism de retragere a motiunii de cenzura, opozitia ar trebui sa prezinte documentul in Parlament, iar in termen de trei zile sa fie dat si votul asupra acestuia.

Exasperarea evidenta legata de sicanele dintre partidele parlamentare l-au facut pe presedintele Traian Basescu sa rabufneasca, la aniversarea Bursei de Valori, cu o tirada de critici la adresa liderilor politici pe care i-a indemnat sa fie "responsabili" acum, pentru ca "anul viitor s-ar putea sa fie prea tarziu", referindu-se la blocarea in Parlament a proiectelor de legi discutate cu FMI, care poate periclita relatia Romaniei cu institutiile financiare internationale. Greu insa de crezut ca opozitia se va lasa cucerita de astfel de indemnuri, atata timp cat nu a obtinut nici macar o singura concesie, fie ea politica - demiterea Robertei Anastase - sau tehnica, prin cooptarea observatiilor sale in proiectele de legi care asteapta girul Legislativului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/ce-treaba-are-legea-educatiei-cu-motiunea-de-cenzura-7753994
7753994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.