Carol al II-lea: "Mihaita autentifica actul de nastere a Republicii, forma de stat care nu poate permite Romaniei de a trai"

Postat la 26 iunie 2011 63 afişări

Evocand abdicarea Regelui Mihai de la 30 decembrie 1947, Carol al II-lea o descrie in jurnalul sau drept "o zi sfasietoare" in care fiul sau, semnand actul de abdicare, " autentifica actul de nastere a Republicii, forma de stat care nu poate permite Romaniei de a trai".

Carol al II-lea descrie astfel evenimentul: "Marti, 30 decembrie 1947. O zi ingrozitoare, ce zi sfasietoare: la 5 d.a. sdupa-amiazat, bietul si credinciosul Ribeiro telefoneaza ca Reuters a comunicat ca Mihaita a abdicat, azi, la 3. Vestea a cazut ca o maciuca pe capul nostru, am ramas, literalmente, traznit. Reprezentantul lui Reuters a si venit aci aducandu-mi telegramele, cari dau oaresicari detalii. La 3, a iscalit abdicarea si a dat o Proclamatie catre popor, iar unele vesti zic ca la 4 va parasi Bucurestiul. A si fost proclamata Republica Democratica Populara, alias Sovietica. M-a apucat o furie auzind aceasta stire; cine dracul l-a pus pe Mihaita sa se intoarca, ca, dupa o saptamana, sa plece in conditiile cele mai urate si dand catre popor o proclamatie rusinoasa. Nu numai ca abdica pentru el si urmasii sai, dar spune, in proclamatie, ca lasa poporului grija de a-si alege felul cum doreste sa fie guvernat, considerand ca monarhia este un obstacol serios in calea dezvoltarii democratice a tarii. Ma sufoca ideea ca fiul meu, ca suveran, sa poata sa-si puie iscalitura sub un document astfel redactat. Toti luptam pentru a arata lumei ca forma democratica nu numai ca este compatibila cu Monarhia, dar ca si asta este, de fapt, mai garantata sub un suveran, decat sub un presedinte, care-i, totdeauna, un om de partid si iata ca, acuma, Mihaita declara, sub iscalitura, contrariul si, in acelasi timp, autentifica actul de nastere a Republicii, forma de stat care nu poate permite Romaniei de a trai."

Fragmentul face parte din volumul al cincilea de insemnari zilnice ale lui Carol al II-lea, "Intre datorie si pasiune", aparut la Editura Curtea Veche in 2001, ingrijit de Marcel-Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion. Volumul contine insemnarile zilnice ale lui Carol al II-lea dintre 1 ianuarie 1946 si 31 decembrie 1948. La momentul 30 decembrie 1947, Carol al II-lea se afla Portugalia, la Estoril, impreuna cu proaspata sa sotie, Elena Lupescu (Duduia). Dupa stabilirea la Estoril, cuplul si-a cumparat o casa acolo, in care au locuit pana la moarte (Carol al II-lea a murit in 1953, Elena Lupescu in 1977).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/carol-al-ii-lea-mihaita-autentifica-actul-de-nastere-a-republicii-forma-de-stat-care-nu-poate-permite-romaniei-de-a-trai-8390248
8390248
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.