Ca sa stiti ce se-ntampla in 2011

Postat la 18 decembrie 2010 15 afişări

Siguranta de sine afisata de presedintele Traian Basescu la ultima conferinta de presa de la Cotroceni a anului, din aceasta saptamana, are temeiuri solide: coalitia ajunge la capatul unui an teribil de greu din punctul de vedere al relatiei cu FMI, pe de o parte, si cu electoratul, pe de alta parte, si ajunge intacta la tarm, cu aproape toate lectiile facute in relatia cu FMI, fara proteste sociale relevante si fara o opozitie parlamentara in stare sa se unifice contra sa.

Presedintele a prezentat cu aceasta ocazie temele importante care vor domina agenda publica la anul:

@ "Ajustarile fine" in sectorul bugetar. Dupa ce au fost dati afara nediferentiat oameni din institutiile statului, pentru ca bugetul sa se poata incadra in 2011 in celebra "anvelopa" salariala de 39 de miliarde de lei, acum ar trebui sa urmeze reangajari acolo unde restructurarile de personal au fost prea drastice. Presedintele a notat si ca darea afara a zecilor de mii de oameni concediati pana acum nu a insemnat nici umplerea strazilor de oameni flamanzi, nici incapacitatea de a mai functiona a institutiilor statului, asa incat a fost o masura buna. Probabil ca, pentru o dimensiune mai exacta a fenomenului, ar trebui sa vedem si cifrele privind emigratia in ultimele luni.

@ Modificarea Codului Muncii. Pe ultima suta de metri a anului au aparut balbaieli ocazionate de conflictele intre sindicatele si patronatele autohtone, pe de o parte, si Guvern si reprezentantii multinationalelor, pe de alta parte. Mai exact, flexibilizarea pietei de munca (a angajarilor, a concedierilor, a contractelor si a programului de lucru) in sensul dorit de acestia din urma se anunta o problema ce va fi transata abia dupa 1 ianuarie 2011.

@ Modificarea Constitutiei, trecerea la Parlamentul unicameral. Cum aceasta e o promisiune electorala care va creste cota presedintelui si a coalitiei, este de asteptat ca tema sa ramana in actualitate in 2011.

@ Continuarea reformei justitiei si combaterea coruptiei. Aceasta e legata direct de accesul Romaniei la spatiul Schengen, asa incat n-ar trebui sa mire pe nimeni eventuale arestari sau condamnari de oameni politici sau de afaceri dovediti de coruptie in perioada urmatoare.

Nu e lipsit de interes nici ca presedintele a acuzat dubla masura cu care risca sa fie judecata o previziune economica, in sensul ca daca ea vine de la un politician, atunci e privita cu neincredere, pe cand daca vine de la un comentator economic pare credibila. E adevarat insa ca aici avem de-a face cu un efect "Petrica si lupul": neincrederea e fireasca, dupa ce am fost anuntati oficial de atatea ori de palatele Cotroceni si Victoria fie ca nu intram in criza, fie ca am iesit deja din criza, chiar cand toti analistii straini prevedeau ca recesiunea e cu noi si o sa mai fie inca pentru o vreme.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
economie,
Basescu,
Codul Muncii,
Constitutie
/actualitate/politic/ca-sa-stiti-ce-se-ntampla-in-2011-7829528
7829528
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.