Basescu despre pensiile militare: "Nu suntem pregatiti sa dam satisfactie celor care au intins mana la banii statului"

Postat la 23 ianuarie 2011 77 afişări

Presedintele Traian Basescu a explicat, duminica seara, ca rezultatele procesului de recalculare a pensiilor militare raman in vigoare, intrucat Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a contestat Legea 119 de recalculare a pensiilor speciale, ci o hotarare de guvern care stabilea modul de colectare a datelor necesare pentru recalculare.

"Decizia ICCJ trebuie respectata, asadar se suspenda proiectul de recalculare, insa va rog sa iesiti pe cat posibil din manipulare", a spus Basescu, explicand ca instanta nu suspenda recalcularea pensiilor militare, reglementata de Legea 119/iunie 2010, ci HG 735/iulie 2010, care stabilea metodologia de strangere a datelor si care ii cerea pensionarului sa aduca diverse adeverinte spre a i se stabili pensia.

"Legea este in plina aplicare si forta", a spus Basescu, asa incat, pentru a pune in acord procesul de recalculare cu decizia ICCJ, presedintele a stabilit la intalnirea de duminica de la Cotroceni cu ministrii finantelor, apararii, internelor si cu sefii SRI si SIE urmatoarele:

1) Guvernul va emite o OUG de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare pana la 31.12.2011

2) Pensiile recalculate dupa Legea 119 si comunicate deja pensionarilor militari prin decizii raman valabile, atat cele care au crescut, cat si cele care au scazut

3) Pensionarii militari carora nu li s-au recalculat pensiile vor primi in februarie pensia din decembrie 2010 si diferenta corespunzatoare sumei primite in luna ianuarie

4) Guvernul va emite o lege de aplicare a Legii 119 care sa tina cont de elementele invalidate de instanta in HG 735, adica va stabili un alt mecanism de strangere a datelor necesare pentru recalculare, asa incat institutiile sa-si asume cea mai mare parte a strangerii datelor privind vechimea si cuantumul pensiilor.

Presedintele a criticat campania de la televiziuni legata de recalcularea pensiilor, spunand ca "este evident ca dupa ce trusturile de presa ale lui Vantu si Voiculescu au avut o contributie importanta in a tine natiunea dezbinata in perioada de criza, acelasi lucru il fac acum cu corpul militar". El a acuzat in special "sindicatul sau organizatia rezervistilor timpuriu pensionati cu 1 miliard de lei, care a manipulat, dezinformat, intoxicat toti pensionarii militari pentru ca ei insisi nu au interesul ca pensiile lor sa fie recalculate".

Potrivit lui Basescu, acesti pensionari care au trecut anticipat in rezerva sunt dezavantajati de recalculare, pe cand cei care au vechime completa si si-au dus la bun sfarsit cariera militara beneficiaza de cresteri ale pensiilor. Presedintele i-a criticat pe "militarii care nu au stagiul complet si s-au pensionat anticipat in ideea de a primi 16-20-30 de salarii ce se dadeau ca prima pentru pensionare voluntara la 40-49 de ani. Nu suntem pregatiti sa dam satisfactie celor care au intins mana la banii statului ca sa ia pana la 1 miliard de lei la trecerea in rezerva".

"Eu n-am vazut niciun colonel plecat din armata cu prima de 24-30 de salarii in TAB cu bomba sub el in Irak sau Afganistan. Acesti domni, ofiteri NATO care n-au vazut in viata lor sediul NATO, incearca sa blocheze un proces din care militarii cu cariera completa castiga la pensie", a adaugat seful statului.

"Nu putem renunta la aceasta lege, pentru ca ea prefigureaza viitorul celor ce azi sunt in armata si permite inclusiv tinerilor de pana la 35 de ani sa intre in sistemul de pensii private. Asta-i viata in democratie, cel mai important e sa iei o masura in interesul majoritatii, or, majoritatea militarilor au de castigat", a afirmat presedintele, oferind cateva cifre in acest sens:

Numar total de pensii deja recalculate - 29181, din care 20.740 au crescut, 8.425 au scazut, iar 16 au ramas neschimbate

Generali - 176 au majorare de pensie, 187 au scadere (cei care au fost avansati la trecerea in rezerva sau au avut avansari onorifice de Ziua Nationala nu beneficiaza de cresteri)

Colonei - 2.563 au crestere, 2.820 au scadere

Locotenenti-colonei - 2.980 au crestere, 2.377 au scadere

Maiori - 2.592 crestere, 2.217 scadere

Maistri militari - 3.859 crestere, 89 scadere

Subofiteri - 7.586 crestere, 216 scadere.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/basescu-despre-pensiile-militare-nu-suntem-pregatiti-sa-dam-satisfactie-celor-care-au-intins-mana-la-banii-statului-7913188
7913188
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.