Balet politic la varf: de la desfiintarea judetelor la regele Mihai si mai departe la deconcentrate

Autor: Mihai Mitrica Postat la 26 iunie 2011 14 afişări

Presedintele Traian Basescu s-a asezat strategic, in ultima saptamana, in lumina unei noi dispute publice, dupa ce l-a acuzat pe fostul suveran Mihai I de tradare si ca ar fi fost "sluga a rusilor" prin comportamentul ca sef de stat, dupa razboi.

Pe de o parte, presedintele isi regleaza astfel in mod public conturile cu Casa Regala, cu care avea o relatie tensionata de culise de mai multa vreme; pe de alta parte, a reusit sa trimita in plan secundar, cel putin pentru cateva zile, subiectul reorganizarii administrative, tocmai cand acesta ameninta sa devina mai periculos pentru actuala putere.

Potrivit propunerilor prezidentiale, reorganizarea cu opt mega-judete ar fi urmat sa se completeze cu alte doua judete mici - actualele Harghita si Covasna. De raspunsul - negativ - al UDMR, deja exprimat in cursul zilei de sambata, nu mai depinde insa stabilitatea coalitiei guvernamentale, ci insasi reorganizarea, dupa ce Basescu s-a declarat adeptul renuntarii la ideea pe care el insusi a lansat-o public, daca UDMR nu va fi de acord cu varianta de compromis.

In schimb, ar urma sa ne delectam acum cu o noua tema, cea a reformarii institutiilor deconcentrate, pe care presedintele ar putea-o anunta chiar in discursul programat pentru luni, 27 iunie, in fata Parlamentului.

E de asteptat ca disputa din coalitie sa continue, inclusiv prin atragerea de noi personaje, pentru ca algoritmul dupa care au fost impartite functiile la nivel local risca sa nu poata fi respectat odata cu reducerea de posturi si chiar institutii.

Este sigur insa ca guvernul Emil Boc are sustinerea presedintelui pentru acest tip de discutii, dupa ce propunerea opozitiei de a numi un premier tehnocrat care sa pregateasca alegeri anticipate a fost respinsa de Traian Basescu la consultarile de saptamana trecuta de la Cotroceni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/balet-politic-la-varf-de-la-desfiintarea-judetelor-la-regele-mihai-si-mai-departe-la-deconcentrate-8389845
8389845
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.