Asasinatul de la Piatra Neamt, prilej de reluare a discutiilor despre reforma statului

Autor: Mihai Mitrica Postat la 20 noiembrie 2010 16 afişări

Asasinatul de la cafeneaua din Piatra Neamt intre doua bande rivale de interlopi a declansat un efect de domino asupra structurilor statului in general si a Politiei Romane in special, ultima piesa atinsa fiind presedintele Traian Basescu, care a avut o noua iesire dura la adresa politistilor, dupa cea prilejuita de mitingul celebru al acestora din fata palatului Cotroceni.

Situatia din structurile MAI este intr-adevar alarmanta: cu acest prilej au iesit la iveala complicitati vinovate intre lideri interlopi din provincie si sefi de inspectorate de politie, care ar fi trebuit sa-i tina sub control, precum si un conflict mocnit intre Petru Toba, seful Politiei Romane, si superiorul sau direct, secretarul de stat Dan Fatuloiu. Iar potrivit presedintelui, care a citat rapoartele serviciilor secrete, cazul "Neamt" nu este decat unul dintre astfel de exemple.

Merita remarcat insa aplombul cu care presedintele Basescu a speculat incidentul de la Neamt, transformandu-l intr-o noua teza din seria "Reforma statului", promisa inca din campania electorala din 2004. Aplombul e justificat poate tocmai prin faptul ca in aceeasi perioada in care subiectul se aprindea pe televiziuni, o comisie tehnica de la Bruxelles se afla in Romania pentru a evalua stadiul progreselor pentru aderarea la spatiul Schengen.

Nu este, deci, exclus, ca presedintele sa fragezeasca deja opinia publica pentru a o pregati pentru evolutii poate nu chiar stralucite in aceasta privinta; la fel cum trebuie contabilizat si ca Traian Basescu a acuzat toti ministrii de Interne "de la Rus incoace" pentru ca ar fi asistat la cresterea influentei interlopilor in structurile de conducere ale politiei.

Punerea in practica a restructurarii pe care presedintele a cerut-o pentru anul care urmeaza merita urmarita, mai ales ca nici in familia Basescu relatiile cu lumea interlopa nu sunt chiar necunoscute (vezi legatura dintre Mircea Basescu si Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu') si orice incercare de destructurare a unor astfel de retele nu se poate face decat cu mari costuri de imagine.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/asasinatul-de-la-piatra-neamt-prilej-de-reluare-a-discutiilor-despre-reforma-statului-7733369
7733369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.