Anul marilor infruntari

Postat la 11 ianuarie 2009 13 afişări

Marea necunoscuta este rezultatul alegerilor prezidentiale, potential strans legat de evolutia economica a Romaniei in perioada urmatoare. Mica necunoscuta este rezistenta coalitiei de guvernare. Si mai sunt de ales si europarlamentari.

Va rezista coalitia de guvernare PSD-PD-L?  

Mecanismele de forta din interiorul coalitiei de guvernare sunt foarte bine ponderate, din acest motiv sansele ca PSD sau PD-L sa cedeze in fata celuilalt sunt aproape nule. Analistii cred ca alianta va rezista doar daca nu va fi supusa unor presiuni sindicale si politice extrem de puternice. Esenta supravietuirii acestei coalitii va fi sa reuseasca sa satisfaca pretentiile baronilor locali ai ambelor partide, puternic ancorati in noul executiv. In cazul in care situatia va deveni insuportabila, PSD va rupe primul pactul, pentru ca PD-L nu are niciun interes sa scape PSD din ochi.  

Va reusi Traian Basescu sa castige al doilea mandat? 

Actualul presedinte pare favorit in cursa prezidentiala din acest an, insa sansele sale depind tot mai putin de evolutia sa si tot mai mult de performantele aliantei de guvernare PSD - PD-L si de efectele tulburarilor economice asupra populatiei. Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia: “Cred ca Traian Basescu are toate sansele sa il castige, deoarece cu cat apare mai tarziu un contracandidat, cu atat sansele celuilalt scad: PSD e orfan de candidati, PNL inca nu are anvergura, iar din alta zona a spectrului mi-e greu sa vad un preopinent”.  

Cum va afecta coalitia dintre ele performantele PSD si PD-L la scrutinele din acest an, europarlamentar si prezidential? 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analize,
dileme,
economie,
previziuni 2009
/actualitate/politic/anul-marilor-infruntari-3732366
3732366
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.