Poarta către Iad, craterul care arde fără oprire din anul 1971 - GALERIE FOTO

Postat la 27 ianuarie 2017 2263 afişări

"Poarta către Iad" este un câmp de gaze naturale din Derweze, Turkmenistan, care s-a prăbuşit într-o peşteră în anul 1971, devenind un crater natural de gaz, scrie Descopera.ro

Geologii i-au dat foc pentru a preveni emanarea gazului metan, iar de atunci arde în permanenţă. Diametrul acestui crater este de 69 de metri, iar adâncimea sa de 30 de metri.

Acest sit a fost descoperit de către inginerii sovietici în anul 1971, iar iniţial s-a crezut că era un câmp petrolier, tocmai de aceea au derulat cercetări pentru a afla cantitatea de petrol existentă, numai că au observat că acolo nu se afla petrol, ci gaze.

Următoarea mişcare a acestora a fost extrem de previzibilă: încercarea de a înlătura gazele, pentru ca oraşele din vecinătate să nu fie afectate, prin metoda arderii. S-a estimat că acestea urmau să ardă doar timp de câteva săptămâni, dar încă mai ard şi astăzi, după mai mult de patru decenii.

Exploratorul George Kourounis a fost primul care a păşit în interiorul acestui crater.

În luna aprilie a anului 2010, preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedow, a vizitat situl şi a ordonat ca acest crater să fie închis sau să se adopte măsuri pentru a limita influenţa sa în procesul de dezvoltare al altor gaze naturale din zonă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.