Plus 15% pentru bunurile de folosinţă îndelungată în trimestrul II

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 17 august 2017 65 afişări

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în T2 cu peste 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată studiul GfK TEMAX pentru România,T2 2017.

Plus 15% pentru bunurile de folosinţă îndelungată în trimestrul II

Cele mai importante evoluţii au fost înregistrate de sectoarele telecom, electrocasnice mici şi foto, toate având creşteri de două cifre. Sectoarele de electrocasnice mari şi electronice continuă creşterea, dar cu o dinamică mai scăzută în acest trimestru. Singura scădere majoră a venit din sectorul de dispozitive de printare (aproape -23%).

Piaţa de TV a înregistrat o creştere uşoară, datorată în principal creşterilor pe segmentele de peste 40 de inchi. Segmentul Smart TV a crescut, alături de cel al TV-urilor cu rezoluţie de tip Ultra HD. Ca urmare, se observă o creştere a preţului mediu.

Sistemele audio au înregistrat o creştere importantă, în special datorită creşterii segmentului de dispozitive Connected. Pe de altă parte, sistemele de tip Home Theatre au înregistrat o scădere.

Boxele se află pe un trend ascendent, remarcându-se prin evoluţii pozitive în special segmentul de Soundbar.

Sistemele video de redare/înregistrare au continuat să scadă şi în acest trimestru, alături de sistemele de navigaţie care au avut şi ele scăderi, comparativ cu T2 2016.

Electrocasnice mari

Piaţa de electrocasnice mari a încetinit ritmul de creştere, categoriile emergente (electrocasnicele incorporabile) fiind singurele care au înregistrat creşteri de două cifre.

O serie de categorii de electrocasnice mari, precum frigiderele si congelatoarele, au încheiat T2 pe un trend negativ.

În cazul electrocasnicelor mici, T2 2017 a adus cu o creştere de două cifre. Evoluţiile pozitive se înregistrează atât pentru categoriile de produse predominante, cât şi pe cele de nişă. Cea mai mare categorie de produse, aspiratoarele, a înregistrat o creştere de două cifre.

Trendul descendent pentru categoria storcătoarelor de fructe şi legume a continuat şi în T2, împreună cu apetitul scăzut pentru storcătoarele prin centrifugare şi preţul mediu mai mic pentru storcătoarele prin presare.

Vâmzările de camere foto digitale au crescut. Această tendinţă a fost generată în special de segmentul celor fără zoom, al căror preţ mediu a crescut.

În cazul produselor IT, perifericele au înregistrat cele mai mari rate de creştere, urmate de monitoare. În cadrul monitoarelor, produsele specifice de Gaming au depăşit creşterea generală a categoriei. De asemenea, evoluţii vizible s-au observat şi pentru dispozitivele cu o diagonală de peste 25 inchi.

Piaţa de laptopuri a înregistrat o uşoară creştere în acest trimestru, ca urmare a creşterii preferinţelor consumatorilor pentru dispozitive cu specificaţii superioare. Cererea pentru dispozitivele cu o diagonală de 13 inchi a crescut. Piaţa de desktop-uri a înregistrat o scădere minoră.

Piaţa de telecom, în T2 2017, a înregistrat o revenire, cu o creştere de două cifre pentru smartphone-urile cu diagonale medii şi mari, inclusiv pentru phablets. Creşterile din segmentul de wearables sunt susţinute de ceasurile şi brăţările inteligente.

Dispozitivele de printare echipate cu sistemul de cerneală CISS au înregistrat o creştere de două cifre, multifunctionalele fiind motorul de creştere pentru dispozitivele cu CISS.

Multifuncţionalele echipate cu cartuş de tip Multicolor au avut o tendinţă pozitivă în T2 2017.

Dispozitivele cu tehnologie laser au continuat să înregistreze scăderi de două cifre, în timp ce dispozitivele cu cerneală au avut o uşoară creştere.

Atât dispozitivele cu preţ scăzut, cât şi cele cu preţ ridicat au înregistrat scăderi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.