Planurile Europei de reluare a activităţilor economice încep să prindă contur, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene cu privire la posibilitatea unui alt doilea val de infecţii cu coronavirus

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 14 aprilie 2020 79 afişări

Planurile Europei de reluare a activităţilor economice încep să prindă contur, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene cu privire la posibilitatea unui alt doilea val de infecţii cu coronavirus

Liderii Europei plănuiesc să reia activităţile economice în ciuda avertismentelor cu privire la abandonarea măsurilor de urgenţă, fapt ce va genera cel mai probabil un al doilea val de infecţii cu coronavirus, scrie Bloomberg.

Austria şi Danemarca încep uşor să redeschidă şcolile şi magazinele, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că doreşte să relaxeze restricţiile început cu 11 mai. Miercuri, cancelarul Angela Merkel trebuie să îşi discute planul cu autorităţile germane, în timp ce Comisia Europeană a elaborat un plan de coordonare a strategiilor.

„Drumul către normalitate va fi foarte lung. Virusul continuă să circule şi orice relaxare graduală a restricţiilor va duce inevitabil la creşterea numărului de cazuri noi”, a declarat Comisia.

Guvernele încearcă să pună în balanţă nevoia disperată de a reduce din efectele negative exercitate de virus asupra economiei cu riscul pe care îl reprezintă un nou val de infecţii. Numărul de cazuri noi s-a stabilizat în ultimele zile în ţările europene, în ciuda faptului că numărul de decese a depăşit 50.000 în Europa.

Italia a extins măsurile până pe 3 mai, numindu-l pe fostul CEO al Vodafone Group în fruntea unei echipe care va ajuta firmele italiene să îşi reia activitatea. Între timp, Spania a raportat cel mai mic număr de cazuri noi din 20 martie încoace, fapt ce pune presiune tot mai mare pe guvern să relaxeze restricţiile de circulaţie.

Chiar dacă liderii pun la cale ridicarea treptată a restricţiilor, Comisia Europeană a declarat că trebuie să fie pregătiţi să declare din nou stare de carantină dacă numărul de infecţii începe din nou să crească. În plus, Comisia a adăugat că ridicarea treptată a măsurilor va începe doar atunci când numărul de infecţii a scăzut pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, spitalele trebuie să aibă un număr suficient de paturi, medicamente şi echipamente de protecţie, iar testarea în masă şi identificarea persoanelor suspecte de COVID-19 trebuie să reprezinte o prioritate.

Economia zonei euro va înregistra o scădere de circa 10% anul acesta, potrivit estimărilor Bloomberg. Ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, a estimat că economia ţării va înregistra o contracţie de 8%.

În Austria, una dintre primele ţări care au renunţat la câteva dinte restricţiile impuse de starea de urgenţă, măştile faciale sunt obligatorii în magazine şi în mijloacele de transport în comun. Dacă numărul de infecţii nu va creşte, vor fi redeschise şi restul magazinelor, urmând să îşi reia activitatea şi şcolile.

Miercuri, Danemarca va redeschide şcolile primare, iar spitalele vor relua procedurile a tratare a pacienţilor care suferă de boli uşoare.

Italia ia în considerarea varianta în care le-ar permite unor companii să îşi reia activitatea la finalul lunii aprilie, însă prioritatea va rămâne în continuare starea de sănătate a angajaţilor, potrivit unor surse anonime citate de Bloomberg.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisie,
infectii,
reluare,
planuri,
coronavirus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.