Planuri mari pentru Internetul la priza

Postat la 20 iunie 2006 1 afişăre

O tehnologie aflata inca in faza de pionierat chiar si in tarile cu traditie ar putea transforma furnizorii de electricitate din Romania in provideri de servicii web, iar banalele prize in puncte de acces la Internet.

O tehnologie aflata inca in faza de pionierat chiar si in tarile cu traditie ar putea transforma furnizorii de electricitate din Romania in provideri de servicii web, iar banalele prize in puncte de acces la Internet.

 

Printr-un proiect pilon, al carui scop declarat este "micsorarea decalajului digital in Romania", Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor a conectat la Internet localitatea Band din judetul Mures, folosind tehnologia PLC (Power Line Communication). Practic, prin acest sistem sunt furnizate servicii de comunicatii electronice, avand ca suport de transmisie a semnalului util retelele de electricitate de joasa si medie tensiune. Principiul e relativ simplu.

Cablurile care transporta energie electrica transmit semnale de frecventa joasa  - intre 50 si 60 Hz -, dar pot transmite si semnale de frecventa inalta, mai mare de 1MHz. In timp ce frecventele joase sunt folosite pentru a transporta electricitate, cele inalte pot fi utilizate pentru traficul de date. In cazul comunei muresene, viteza de transfer este de 128 kbps, insa acest tip de tehnologie permite atingerea unui maxim de 200 mbps.

 

Iar pentru "cealalta Romanie", termenul in care nu o data s-a vorbit despre mediul rural, noua tehnologie ar putea insemna sansa nesperata de a figura pe harta furnizorilor de servicii internet, in conditiile in care peste 99% din populatie are acces la reteaua de electricitate. Potrivit datelor de pe www.electrica.ro, reteaua de cabluri electrice a societatii insumeaza peste 300.000 de kilometri.

O retea din fibra optica de aceeasi lungime ar presupune o investitie de cel putin un sfert de miliard de euro numai in infrastructura, tinand cont de faptul ca pretul unui kilometru de fibra a ajuns la 800-1.000 de euro. La sfarsitul anului trecut, potrivit unui studiu al ANRC, in Romania existau peste 980 de provideri, dintre care 600 furnizau acces la Internet in banda larga. La aceeasi data, numarul total de conexiuni depasise 1,8 milioane - aproape dublu fata de sfarsitul anului 2004 - peste 41% dintre acestea asigurand acces la broadband.

 

Din cate spune Adrian Ionescu, directorul directiei de comunicatii si programe europene al MCTI, ministerul si-a propus implementarea la scara nationala a PLC. "Se poate ca aceasta tehnologie sa inceapa se se dezvolte la nivel national intr-un an sau doi, urmand apoi o perioada destul de mare, de cinci-zece ani, in care ea ar putea fi extinsa la nivel national ca solutie alternativa."

 

La nivel international, incepand cu 2001, mai mult de 100 de proiecte dezvoltate in peste 40 de tari au confirmat viabilitatea tehnologiei PLC. Daca experimentul Band se va dovedi un succes, Electrica s-ar putea adauga listei de companii care ofera servicii de acces la Internet. Compania a anuntat recent infiintarea unei organizatii distincte, Electrica Comunicatii, care va furniza servicii de internet filialelor sale.

 

Chiar daca reprezentantii companiei nu au declarat cand sau daca vor folosi aceasta retea si pentru a furniza acces internet marelui public, sunt voci care spun spun ca acesta ar fi urmatorul pas logic. Mai mult, Ionescu spune ca "pe langa Electrica si Bit Telecom (cea care a asigurat echipamentele in proiectul de la Band - n.r.) si alte companii si-au manifestat interesul pentru dezvoltarea retelei PLC". Chiar si in situatia in care Electrica va folosi aceasta tehnologie, nu inseamna ca providerii de internet vor fi scosi de pe piata. Ei vor lucra in tandem, pentru ca Electrica, la randul sau, va trebui sa racordeze printr-una din modalitatile clasice centrele din teritoriu care vor distribui internetul mai departe catre consumatori.

 

Electrica este a doua mare companie de stat din sectorul utilitatilor care isi manifesta interesul pentru piata telecomunicatiilor. Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, si-a anuntat inca din 2003 intentia de a-si valorifica din punct de vedere comercial reteaua  de telecomunicatii.

 

Si poate ca, in viitor, acelasi cablu care alimenteaza frigiderul va fi parcurs de mesaje e-mail, muzica sau filme, si cine stie daca nu cumva acelasi frigider - exista modele lansate recent pe piata care "stiu" sa ruleze filme -  nu va invata sa lucreze si cu protocoale Internet.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/planuri-mari-pentru-internetul-la-priza-1006212
1006212
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.