Piaţa financiară din Ungaria este în situaţie critică: Banca Naţională a fost nevoită să majoreze din nou dobânda de referinţă, de la 9,75% la 10,75%, în încercarea de a opri căderea forintului

Autor: Roxana Rosu Postat la 26 iulie 2022 96 afişări

Piaţa financiară din Ungaria este în situaţie critică: Banca Naţională a fost nevoită să majoreze din nou dobânda de referinţă, de la 9,75% la 10,75%, în încercarea de a opri căderea forintului

Banca Naţională a Ungariei a majorat marţi dobânda de referinţă de la 9,75% la 10,75%, pe fondul creşterii inflaţiei şi al devalorizării monedei naţionale.

 ”Principalul obiectiv al Magyar Nemzeti Bank (Banca Naţională Ungară) este să atingă şi să menţină stabilitatea preţurilor”, se arată în comunicatul instituţiei.

Majorarea de astăzi vine după ce MNB a crescut pe 12 iulie dobânda de referinţă cu 2 puncte procentuale, de la 7,75% la 9,75%.

În luna iunie, rata anuală a inflaţiei a ajuns în Ungaria la 11,7%, iar preţurile alimentelor erau cu 20% peste nivelul din perioada similară din 2021.

Forintul ungar s-a devalorizat constant în ultimele luni, cursul fiind marţi de circa 400 forinţi/euro. 

Moneda ungară era cotată la 369 forinti/euro la începutul anului, cursul ajungând la un minim de 355 forinti/euro la începutul lunii februarie. La începutul lunii iulie, cursul urcase la un maxim de 410 forinţi/euro.

Măsura luată de Banca Naţională a Ungariei încearcă să stabilizeze preţurile şi să tempereze temerile investitorilor, pentru a păstra sursele de finanţare.

În România, dobânda de referinţă a BNR este de 4,75%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca,
banca nationala,
ungaria,
dobanda

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.