Petro Poroşenko: Ucraina a votat masiv pentru o apropiere "ireversibilă" de Europa

Autor: Gaidau Ion Postat la 27 octombrie 2014 40 afişări

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere "ireversibilă" a ţării lor de Europa, a declarat duminică seara preşedintele Petro Poroşenko în timp ce prooccidentalii au obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

"Peste trei sferturi din alegătorii care au participat la vot au susţinut cu putere şi ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa", a afirmat preşedintele ucrainean într-o declaraţie pentru naţiune difuzată la televiziune.

Partidele prooccidentale au înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative anticipate din Ucraina, pe fondul conflictului armat cu rebelii proruşi din est, arată duminică sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

Blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi alte patru mişcări prooccidentale, între care naţionaliştii, au obţinut împreună aproximativ 70 la sută din voturi, potrivit sondajului care se referă la jumătatea din Parlament aleasă prin scrutin proporţional şi realizat de trei institute de sondare a opiniei publice.

"Majoritatea alegătorilor s-au pronunţat în favoarea forţelor politice care susţin planul de pace (...) şi caută mijloace politice pentru a soluţiona conflictul", a declarat Poroşenko. "Susţinătorii unei soluţii militare sunt în minoritate", a adăugat el.

Pe de altă parte, Poroşenko s-a felicitat pentru declinul Partidului Comunist (mai puţin de 3 la sută), care este pe cale să nu mai obţină vreun mandat de deputat în Parlament, pentru prima oară din 1993.

"Tribunalul popular (...) a condamnat la moarte Partidul Comunist", a declarat Petro Poroşenko. "Ucrainenii au aplicat o lovitură decisivă coloanei a cincea comuniste", a continuat el.

"Aştept constituirea cât mai rapidă a unei noi coaliţii" parlamentare, care va forma ulterior Guvernul, a atenţionat preşedintele ucrainean.

Potrivit unor analişti, premierul actual Arseni Iaţeniuk, al cărui partid Frontul Popular a încheiat pe al doilea loc, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, ar urma să îşi păstreze postul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
ALEGERI,
PARLAMENT
/actualitate/petro-porosenko-ucraina-a-votat-masiv-pentru-o-apropiere-ireversibila-de-europa-13469469
13469469
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.