Peste 6.000 de oraşe europene s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20 la sută

Autor: Aurelia Alexa Postat la 27 martie 2015 0 afişări

Primarul general Sorin Oprescu a participat joi, la Paris, la lucrările Reuniunii Primarilor Capitalelor şi Marilor Oraşe Europene pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, alături de reprezentanţi din 30 de oraşe europene, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă transmis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Participanţii la reuniune au convenit asupra importanţei împărtăşirii bunelor practici în domeniul combaterii schimbărilor climatice şi au adoptat în unanimitate Declaraţia de la Paris privind Combaterea Schimbărilor Climatice, prin care s-au angajat să contribuie împreună la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minim 20 la sută până în 2020 şi cu cel puţin 40 la sută până în 2030. Declaraţia mai cuprinde un set de acţiuni programatice şi de măsuri vizând colaborarea şi schimburile între entităţile non-statale în domeniul bunelor practici relevante.

"Noi, primarii capitalelor şi principalelor oraşe europene, reprezentând peste 60 de milioane de locuitori şi 2.000 miliarde de euro produs intern brut, afirmăm următoarele: Combaterea schimbărilor climatice reprezintă o prioritate pentru teritoriile noastre şi pentru bunăstarea cetăţenilor noştri. Mai mult de 6.000 de oraşe din Europa, structurate în reţele, şi-au unit forţele prin Acordul Primarilor şi s-au angajat prin acesta să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu minim 20 la sută până în 2020", se arată în Declaraţia de la Paris.

Preşedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, a arătat că modificările climatului sunt evidente, iar viitorul cetăţenilor şi securitatea acestora sunt puse în pericol, modificările radicale de climă putând conduce la migrări ale populaţiei şi chiar la conflicte armate.

Totodată, Francois Hollande a remarcat că, deşi asemănătoare, problemele schimbărilor climatice la nivelul oraşelor şi regiunilor europene nu permit întotdeauna adoptarea unor soluţii unice şi nu ar trebui impuse reguli.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit despre nevoia elaborării unor strategii de dezvoltare urbană integrate şi durabile, cu master-planuri fundamendate, în strictă compatibilitate cu particularităţile fiecărei structuri urbane.

"Ne aflăm aici pentru că nimeni nu a reuşit, încă, să identifice acea soluţie universal valabilă, care să ne furnizeze creşterea calităţii vieţii cetăţenilor noştri, simultan cu eliminarea costurilor de mediu. Ne străduim să promovăm soluţii alternative de transport, să creştem eficienţa energetică, să identificăm modalităţi concrete de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Bucureştiul nu face excepţie. Poate că a venit însă momentul să evaluăm în mod obiectiv costurile şi beneficiile. Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală pentru noi toţi, însă soluţia valabilă într-un oraş cu un milion de locuitori, cu siguranţă nu este valabilă în cel cu 10 sau 100 de milioane de locuitori", a declarat Oprescu la Paris.

Reprezentanţii a peste 60 de milioane de locuitori au atras atenţia asupra necesităţii implementării cât mai rapid cu putinţă a Directivei Uniunii Europene 2014/24/EU care încurajazează iniţierea de proiecte pilot pentru achiziţii sau investiţii comune în bunuri publice şi servicii "verzi".

Primăria Capitalei a precizat că, tot joi, primarul Sorin Oprescu a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său, Anne Hidalgo, cei doi subliniind importanţa rolului administraţiilor locale în rezolvarea unor probleme naţionale precum migraţia.

În cadrul întrevederii, Sorin Oprescu şi Anne Hidaldo au stabilit domeniile în care cele două municipalităţi urmează să colaboreze: urbanismul, serviciile medicale, schimburile educaţionale şi culturale, toate acestea urmând să facă obiectul reactualizării Protocolului de colaborare existent între Bucureşti şi Paris, începând cu 1996.

"Dialogul iniţiat între cele două municipalităţi urmează să fie continuat la Bucureşti, Anne Hidalgo acceptând invitaţia primarului Sorin Oprescu de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, în perioada următoare", se mai arată în comunicat.

Reuniunea Primarilor Capitalelor şi Marilor Oraşe Europene pentru Combaterea Schimbărilor Climatice a avut ca scop crearea unui dialog mai strâns între oraşe, prin schimburi frecvente de studii şi bune practici, dar şi semnarea Declaraţiei Comune în pregătirea Conferinţei ONU privind schimbările climatice, care va avea loc tot la Paris, în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OPRESCU,
REUNIUNE,
PARIS

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/peste-6-000-de-orase-europene-s-au-angajat-sa-reduca-emisiile-de-gaze-cu-efect-de-sera-cu-20-la-suta-14069678
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19 Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Imagini terifiante: Trupurile oamenilor morţi de COVID-19, abandonate pe străzile unui oraş din Ecuador | VIDEO
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.