Perspectiva asigurărilor private de sănătate în spaţiul public

Autor: Alexandra Vladescu Postat la 10 decembrie 2014 38 afişări

În urmă cu 20 de ani domeniul asigurărilor private de sănătate era cunoscut foarte puţin pe teritoriul ţării. Cei care aveau o astfel de poliţă erau românii care plecau peste graniţă.

Specialiştii precizează că România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu are un sistem în care asigurările private de sănătate să stea alături de cele sociale.  

În prezent, asigurările private de sănătate câştigă tot mai mult teren în rândul conaţionalilor. Experţii din domeniu afirmă că în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere spectaculoasă în acest domeniu. Explicaţia? Românii îşi doresc să aibă acces la servicii medicale de calitate şi au început să realizeze faptul că nu pot beneficia de acest lucru doar dacă au o asigurare socială. Mai mult, angajatorii includ tot mai des astfel de poliţe în pachetul de beneficii oferit angajaţilor ca stimulent în recrutare sau mai târziu pentru a-şi motiva angajaţii.  

"Consider că avem ingredientele pentru a face lucrurile sa functioneze şi în România”, susţine Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. „Este important să comunicăm foarte clar necesitatea asigurării private. Accesul constant la servicii medicale de calitate este un beneficiu esenţial  pe care îl oferă asigurarea privată de sănătate. O consecinţă evidentă a răspândirii asigurărilor de sănătate va fi  îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, implicit un standard de viaţă crescut în România".

În ultimii ani piaţa asigurărilor private de sănătate din România s-a schimbat în funcţie şi de nevoile clienţilor. Dacă în anii ’90 asigurarea privată de sănătate era o asigurare de călătorie, în prezent o astfel de poliţă are caracteristici particulare şi poate fi individuală, în funcţie de nevoile fiecărui client sau de grup, în funcţie de necesităţile şi caracteristicile unui grup de obicei de angajaţi.

Concret, persoana care îşi încheie un astfel de contract are posibilitatea de a-şi alege instituţia medicală la care să meargă şi chiar medicul care să îl trateze. O asigurare privată de sănătate poate oferi protecţie şi în cazul bolilor cronice sau grave, a căror incidenţă este ridicată, afecţiuni printre care se numără cancer, diabet sau boli cardiovasculare.

De asemenea, pe o singură poliţă poate fi asigurată întreaga familie. Aici apar şi avantaje din punct de vedere financiar. Specialiştii spun că este mai ieftin să faci o astfel de poliţă decât să închei asigurări private de sănătate fiecărui membru al familiei în parte.

Chiar dacă în România asigurările private de sănătate reprezintă încă un domeniu aflat la începuturi experţii din domeniu sunt optimişti în ceea ce priveşte dezvoltarea acestui sector.

Dovadă stă un studiu recent realizat la iniţiativa Metropolitan Life de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), ale cărui date arată că mai bine de jumătate dintre românii care nu au o asigurare privată de sănătate şi-ar dori să îşi încheie o astfel de poliţă. Mai mult, 45% dintre conaţionali sunt dispuşi chiar să plătească lunar 100 de lei pentru a beneficia de o asigurare privată de sănătate, în timp ce 28% ar plăti o sumă cuprinsă între 101 şi 200 lei.

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten, susţinută de Metropolitan Life. Urmăreşte campania şi pe Facebook.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
asigurari,
servicii medicale
/actualitate/perspectiva-asigurarilor-private-de-sanatate-in-spatiul-public-13713459
13713459
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.