​Persoanele vaccinate cu ambele doze mai stau în carantină dacă au contact direct cu un caz pozitiv?

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 20 aprilie 2021 490 afişări

​Persoanele vaccinate cu ambele doze mai stau în carantină dacă au contact direct cu un caz pozitiv?

Persoanele care au făcut ambele doze de vaccin şi au depăşit pragul de 10 zile de la administrarea celei de-a doua doză nu mai trebuie să stea în carantină dacă au luat contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19.

„Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct”, potrivit hotărârii din 11 februarie 2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Sunt 1,3 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze şi care au beneficiul de a nu mai sta în carantintină la contactul cu o persoană confirmată cu noul virus, potrivit datelor Comitetului de vaccinare. ZF a luat în considerare datele transmise la 9 aprilie, adică în urmă cu 10 zile, termenul peste care intră în vigoare hotărârea prin care sunt exceptate de la carantină.

Cum este definit contactul direct?

Institutul Naţional de Sănătate Publică defineşte contactul direct în cazul COVID-19 ca persoanele care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID, persoanele care au avut un contact fizic direct cu un caz cu COVID, cum ar fi strângere de mâini fără igiena ulterioară a mâinilor, persoane care au avut contact cu secreţiile infecţioaze ale unui caz pozitiv, cum este tusea, de exemplu.

Şi persoanele care s-au aflat în aceeaşi încăpere sau au avut contact faţă în faţă cu un caz pozitiv mai mult de 15 minute, la mai puţin de doi metri sunt considerate contacţi direcţi, la fel ca personalul medical care acordă îngrijire medicală directă, fără echipament.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
caz,
vaccinari,
administrare,
vaccin,
comitet

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.