Pericol de razboi civil in Yemen. MAE le cere romanilor de acolo sa paraseasca de urgenta zona (VIDEO)

Postat la 04 iunie 2011 55 afişări

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cu insistenta cetatenilor romani sa nu se deplaseze in Yemen, iar celor care se mai afla la fata locului sa paraseasca zona in cel mai scurt timp, avand in vedere deteriorarea grava a situatiei de securitate din ultimele zile, in special in capitala tarii, Sanaa.

Pentru a nu isi pune viata in pericol, cetatenii romani care se afla pe teritoriul Republicii Yemen sunt sfatuiti sa evite zonele publice, indeosebi cele unde au loc demonstratii de strada. Cetatenii romani care se mai afla inca pe teritoriul yemenit sau rudele acestora din Romania sunt sfatuiti sa se adreseze Directiei Relatii Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati.

In acest sens, in cadrul Directiei Relatii Consulare a fost activat Grupul de asistenta consulara de urgenta, pregatit sa acorde sprijin tuturor cetatenilor romani care fac o solicitare de ajutor, la telefon +40213196870, fax: +40213196869 sau e-mail drco@mae.ro.

Intrucat Romania nu are o misiune diplomatica la Sanaa, cetatenii romani care au nevoie de asistenta consulara de urgenta o pot solicita oricarui stat din Uniunea Europeana a carui ambasada este functionala in Yemen.

La Directia Relatii Consulare din cadrul MAE si-au inregistrat prezenta pe teritoriul Republicii Yemen 52 de cetateni romani, dintre care 13 au parasit deja teritoriul yemenit. Pentru a putea acorda o asistenta consulara calificata, MAE incurajeaza cetatenii romani care se mai afla in Yemen sa se inregistreze neintarziat, comunicand coordonatele la Directia Relatii Consulare.

MAE "atrage atentia cetatenilor romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in astfel de zone sunt reduse".

Anuntul MAE intervine dupa ce Departamentul american de Stat a retras o parte din personalul diplomatic de la Sanaa, in conditiile in care in Yemen au loc confruntari violente intre fortele loiale presedintelui actual, Ali Abdallah Saleh, si membri de trib inarmati, soldate cu zeci de morti si de raniti.

Saleh, aflat la putere de aproape 33 de ani si considerat un aliat important al Washingtonului in lupta impotriva Al-Qaida, instalata puternic in Yemen, a refuzat la 29 iunie sa semneze un plan de iesire din criza propus de monarhiile arabe din Golful Persic. Acest plan prevede formarea de catre opozanti a unui guvern de reconciliere si demisia cel tarziu intr-o luna a lui Saleh, in schimbul garantarii imunitatii pentru el si rudele sale, toate acestea urmand sa se incheie cu alegeri prezidentiale organizate in decurs de 60 de zile.

Presedintele american Barack Obama i-a cerut lui Saleh, fara succes, sa demisioneze.

Confruntarile au escaladat incepand de vineri, cand fortele loiale lui Saleh au bombardat casa unuia dintre liderii tribali opozanti, un politician si om de afaceri influent din familia Ahmar. Ca riposta, complexul rezidential al lui Saleh a fost bombardat si a fost lovita inclusiv moscheea unde se ruga Saleh, incident soldat cu moartea unor membri ai grupului presedintelui si a imamului moscheii. O parte dintre demnitarii regimului Saleh s-au refugiat deja in Arabia Saudita. Ulterior, Saleh a plecat si el in Arabia Saudita, sub motivul oficial ca trebuie sa primeasca ingrijiri medicale in urma ranilor suferite din cauza bombardamentului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pericol-de-razboi-civil-in-yemen-mae-le-cere-romanilor-de-acolo-sa-paraseasca-de-urgenta-zona-video-8313725
8313725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.