Pe hârtie, economia Greciei stă din ce în ce mai bine

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 octombrie 2013 48 afişări

Deşi rata şomajului a atins în iulie noul record de 27,6%, guvernul elen se laudă cu un excedent bugetar de 2,6 mld. euro pe primele opt luni şi aşteaptă să încheie anul cu un excedent de 0,2% din PIB.

Pe hârtie, economia Greciei stă din ce în ce mai bine

Estimările FMI că excedentul pe 2014 va atinge numai 1,1% din PIB în loc de 1,5% şi declaraţiile neamţului Klaus Regling, şeful Mecanismului European de Stabilitate, că Grecia ar avea nevoie de un al treilea pachet de salvare financiară, au trezit însă fiori la Atena şi speculaţii că vor urma noi măsuri de austeritate, în valoare de 6,7 mld. euro, pe care "troica" le va cere aplicate până în 2016. În cursul acestei luni, misiunea "troicii" urmează să vină la Atena spre a evalua bilanţul fiscal al guvernului şi a a decide asupra eliberării următoarei tranşe de credit.

E drept, şefa FMI, Christine Lagarde, a vrut să-i consoleze pe greci, explicându-le că nu le vor fi cerute "noi măsuri bugetare" sau "reduceri generalizate, nediferenţiate ale salariilor şi pensiilor", dar nu a exclus necesitatea unor noi măsuri de corecţie fiscală. Pentru anul curent, estimarea oficială de scădere economică este de 3,8%, faţă de o estimare anterioară privind o scădere cu 4,2%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pe-hartie-economia-greciei-sta-din-ce-in-ce-mai-bine-11504715
11504715
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.