Pe ce se bazeaza FMI cand prevede crestere economica pentru Romania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 noiembrie 2010 24 afişări

Economia Romaniei ar putea reintra pe crestere trimestriala inca din ultimele trei luni ale anului in curs, dupa un trimestru III in care este de asteptat o scadere, estimeaza Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti. In 2011, Romania are sanse sa atinga o crestere economica de 1,5-2%, prognozeaza FMI.

Anul acesta, PIB este asteptat sa scada cu 2% (estimare neschimbata inca din primavara, desi reprezentantii FMI vorbeau de obicei de o scadere "in jur de 1,9%, pana la 2%"). Ca efect al majorarii TVA, inflatia va depasi usor 8%. Deficitul de cont curent este proiectat la 5-6% din PIB, iar deficitul fiscal nu va trebui sa depaseasca 6,8% din PIB, pentru a scadea la anul la 4,4% din PIB.

Din punctul de vedere al lui Franks, intoarcerea la cresterea economica va avea loc pe seama productiei industriale, a exporturilor si, din a doua parte a anului viitor, si pe seama cererii interne de consum in crestere, dupa ce vor trece efectele de runda a doua ale majorarii TVA. La acestea se adauga o mai buna absorbtie a fondurilor europene, asigurarea stabilitatii sistemului financiar si mentinerea stabilitatii in cadrul legislativ, fara modificari de taxe si impozite. In viziunea FMI, "are loc o redresare a economiei in Europa si la nivel global", care ar justifica optimismul institutiei in privinta Romaniei.

Optimismul FMI, care a anuntat luni la Bucuresti ca saluta eforturile "extraordinare" ale Guvernului de a lua masuri impopulare de consolidare fiscala si a facut cunoscut ca urmatoarea transa de credit va fi acordata la inceputul anului viitor daca vor fi indeplinite toate conditiile asumate, a fost apreciat ca atare de analisti.

"Continuarea acordului cu FMI este o veste pozitiva pentru pietele financiare. Drept urmare, ne mentinem prognoza referitoare la o usoara apreciere a leului pana la 4,15 in iunie 2011", a comentat Eugen Sinca, analist in cadrul BCR.

Conditiile FMI pentru urmatoarea transa, in valoare de 900 de milioane de euro, se refera la eliminarea arieratelor, adoptarea legii salarizarii unitare, adoptarea legii pensiilor, aprobarea legii bugetului pe 2011 si modificarea Ordonantei 50 privind creditele de consum, asa incat numai BNR sa aiba dreptul sa suspende activitatea de creditare a unei banci, nu si ANPC.

Romania - in momentul de fata cel mai mare datornic la FMI, inaintea Ungariei - are de rambursat anul acesta catre FMI 62,08 milioane de DST (drepturi speciale de tragere), respectiv echivalentul a 70,32 milioane de euro. Cuantumul platilor va creste in 2011 la 262,3 milioane DST, in 2012 la 1,58 miliarde DST, urmand ca maximul sa fie atins in 2013, cu 4,27 miliarde DST de rambursat, pentru ca in 2014 sa avem de platit 3,64 miliarde de DST.

Creditul stand-by al Romaniei cu FMI, care expira in mai 2011, este in valoare de 11,44 miliarde DST (aproape 13 miliarde de euro), din care pana acum statul roman a tras 9,8 miliarde DST (11,1 miliarde de euro).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pe-ce-se-bazeaza-fmi-cand-prevede-crestere-economica-pentru-romania-7662074
7662074
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.