Patru birouri de arhitectură, care au proiectat mai clădiri cunoscute din Statele Unite şi Europa, vor concura la Iaşi pentru a-şi pune amprenta pe arhitectura oraşului

Autor: Andra Stroe Postat la 25 mai 2022 82 afişări

Patru birouri de arhitectură, care au proiectat mai clădiri cunoscute din Statele Unite şi Europa, vor concura la Iaşi pentru a-şi pune amprenta pe arhitectura oraşului

Patru birouri de arhitectură cunoscute la nivel mondial urmează să participe la un concurs de specialitate cu invitaţi, organizat de IULIUS, la Iaşi, cu scopul construirii unui reper arhitectural pentru oraş.  Soluţiile vor fi propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio şi Zaha Hadid Architects, birouri de arhitectură care şi-au pus semnătura asupra unor clădiri emblematice de pe tot mapamondul şi care lucrează în premieră pentru un concurs de specialitate în ţara noastră.

Dezvoltatorul imobiliar Iulius a anunţat că urmează să construiască un nou ansamblu reprezentativ în Iaşi, în zona Sf. Andrei – Piaţa Palatului Culturii, proiectat care să îmbine valorile arhitecturale ale oraşului şi o abordare contemporană. În acest scop, compania va organiza un concurs în care patru birouri de arhitectură cunoscute la nivel internaţional – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio şi Zaha Hadid Architects, îşi vor expune propunerile.

De-a lungul timpului, cele patru birouri au conceout clădiri rezidenţiale şi de birouri, muzee, stadioane, ansambluri mixed-use şi alteproiecte care contribuie semnificativ la imaginea unui oraş sau a unei ţări. Printre cele mai ambiţioase proiecte din portofoliul acestora se numără: sediul Apple – Apple Park California, clădirea cu funcţiuni mixte – Markthal Rotterdam, ansamblul mixed-use Four Frankfurt şi National Museum of XXI Century Arts din Roma.

Tema concursului a fost formulată ţinând cont şi de modul în care ieşenii văd dezvoltarea de mai departe a oraşului, perspectiva acestora fiind analizată în urma unui studiu realizat de Iulius în noiembrie 2021. Majoritatea ieşenilor au declarat că îşi doresc o evoluţie sustenabilă pentru oraşul în care locuiesc, ţinând cont de patrimoniul şi locuitorii săi. Un oraş al oamenilor, digital şi verde – este viziunea rezidenţilor pentru viitorul Iaşului. În această direcţie.

Arhitecţi ai celor patru birouri au efectuat vizite pe situl de la Iaşi şi proiectează conform temei de concurs.

Demersul este coordonat de o echipă de specialişti formată din istoricul Cătălin Turliuc şi arhitecţii Şerban Ţigănaş, Augustin Ioan, Dragoş Ciolacu, Mihai Corneliu Drişcu şi Matei Bogoescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
birouri,
iasi,
arhitectura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.