Partidul Samopomici a promovat "feţe noi" şi a creat o surpriză în alegerile din Ucraina

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 27 octombrie 2014 49 afişări

Partidul Samopomici a profitat de pe urma aspiraţiilor de înnoire a Ucrainei ale tinerilor activişti şi combatanţi reveniţi de pe frontul din estul ţării şi a creat o surpriză, obţinând locul trei în alegerile legislative anticipate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la vot.

Mişcarea, fondată în urmă cu doi ani de către Andrii Sadovî, primarul bastionului naţionalist de la Liov, în vest, a reuşit să obţină susţinerea alegătorilor care reclamă o primenire profundă a elitelor politice, după protestele din Maidan care l-au înlăturat de la putere, în februarie, pe fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

"Ucrainenii vor schimbări, vor reforme", a declarat Sadovî, comentând scorul partidului.

Samopomici, care a participat în alegeri legislative pentru prima dată, a scos în faţă, în toată campania, absenţa din rândurile sale a unor politicieni cunoscuţi, foşti deputaţi ori funcţionari de rang înalt.

Partidul a rupt inclusiv cu tradiţia politică ucraineană de a plasa liderul în capul listei. Locul i-a fost atribuit activistei Ganna Gopko, în vârstă de 32 de ani, cofondatoarea unei iniţiative favorabile reformelor, o figură ultramediatizată în ultimele luni.

În schimb, Sadovî a fost înscris pe poziţia a 50-a de pe listă şi nu va intra în Parlament, în care formaţiunea speră să obţină 35 de mandate.

Printre alţi viitori deputaţi figurează şeful Batalionului de voluntari din Donbas Semen Semenşcenko şi mai mulţi alţi combatanţi angajaţi în bătăliile cele mai dure împotriva rebelilor proruşi în est, dar şi activişti, experţi şi oameni de afaceri din domniul high-tech.

- "Feţe noi"

"Este un adevărat fenomen! Nimeni altcineva nu a reuşit să intre în Parlament fără susţinerea financiară a oligarhilor", a comentat pentru AFP sociologul Irina Bekeşhina, directoarea Fundaţiei Iniţiative Democratice.

"Putem spune că primarul din Liov este cel care le-a deschis calea, dar este la fel de adevărat că în Ucraina există o cerere mare de feţe noi", a adăugat ea.

Sadovî, care a devenit cunoscut în toată ţara după Campionatul European de Fotbal din 2012, în cadrul căruia Liovul, aflat în apropiere de frontiera cu Polonia, a găzduit mai multe meciuri, este considerat unul dintre cei mai buni primari ucraineni.

"S-a prezentat pozitiv în timpul manifestaţiilor de pe Maidan şi nu a trădat interesele Ucrainei", a declarat pentru AFP un alegător din capitala ucraineană, Iaroslav Koţar. Dar, mai ales, cea mai mare parte a echipei sale "nu a fost implicată niciodată în politică".

"Sperăm că aceşti tineri vor începe schimbări sistematice, pentru ca să nu mai existe nepotism în politică", subliniază Irina Zadirko, altă locuitoare din Kiev.

În programul său electoral, partidul pune accentul pe lupta împotriva corupţiei endemice, în special în sectorul public, şi se pronunţă pentru aderarea Kievului la NATO, ca răspuns la conflictul cu rebelii proruşi în estul ţării, care s-a soldat cu peste 3.700 de morţi în şase luni.

Partidul mai promite abolirea imunităţii parlamentare şi epurări vizând să îndepărteze din aparatul de stat funcţionarii corupţi şi pe cei care i-au susţinut în mod deschis pe separatişti.

"Nu mai vrem să lăsăm escrocii să gestioneze statul", a declarat pentru AFP Egor Sobolev, numărul 13 pe lista electorală a formaţiunii. "Vrem să construim un stat care să servească societatea civilă şi nu să se îmbogăţească pe spatele ei", a adăugat el.

Partidul Samopomici a devenit cunoscut la nivel naţional în mai, când a obţinut, în pofida tuturor aşteptărilor, 5% din voturile exprimate în alegerile pentru Consiliul Municipal de la Kiev. Dar cei cinci consilieri aleşi nu s-au făcut remarcaţi prin lucruri importante până în prezent.

"Nu suntem încă o adevărată echipă politică", admite Sobolev. "Este obiectivul nostru să le arătăm ucrainenilor că oameni obişnuiţi, dar oneşti, pot efectua cu bine schimbări pe care le aşteaptă toată lumea", adaugă el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
CRIZĂ,
RUSIA
/actualitate/partidul-samopomici-a-promovat-fete-noi-si-a-creat-o-surpriza-in-alegerile-din-ucraina-13469345
13469345
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.