Parlamentul Ucrainei: Rusia este "stat agresor", iar republicile separatiste sunt "teroriste"

Autor: Mihai Draghici Postat la 27 ianuarie 2015 34 afişări

Parlamentul Ucrainei a adoptat marţi o rezoluţie prin care Rusia este considerată "stat agresor", iar autoproclamatele "republici" separatiste sunt catalogate "organizaţii teroriste", scrie Kyiv Post, în ediţia online.

Potrivit rezoluţiei, Rusia este "un stat agresor", din cauza implicării în conflictul separatist din estul Ucrainei.

"Statutul legal de «stat agresor» generează consecinţe în conformitate cu Rezoluţia 1.974 a ONU şi conform Cartei ONU", a explicat Oleh Liaşko, liderul Partidului Radical din Ucraina.

Potrivit rezoluţiei, autoproclamatele "republici populare" create de separatiştii proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk sunt catalogate "organizaţii teroriste".

Un atac insurgent cu rachete produs sâmbătă în oraşul ucrainean Mariupol a provocat moartea a 30 de persoane. Alianţa Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat vehement atacul, cerând Rusiei să înceteze imediat susţinerea acordată rebelilor separatişti. La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a declarat "extrem de preocupat", duminică, de recentele încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a convocat o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe ai statelor UE, joi, pe fondul intensificării conflictului separatist din Ucraina.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproape 5.000 de morţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
RUSIA,
/actualitate/parlamentul-ucrainei-rusia-este-stat-agresor-iar-republicile-separatiste-sunt-teroriste-13788655
13788655
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.