Parlamentul European a realizat un studiu privind tăierile ilegale de pădure

Autor: Petru Mazilu Postat la 11 noiembrie 2021 52 afişări

Parlamentul European a realizat un studiu privind tăierile ilegale de pădure la solicitarea europarlamentarului USR Vlad Gheorghe. Docuemntul are peste 130 de pagini.

Parlamentul European a realizat un studiu privind tăierile ilegale de pădure

Studiul care a fost prezentat joi în Comisia pentru Petiţii, analizează diferenţele legislative şi sancţiunile din statele membre, cu recomandări clare pentru combaterea eficientă a fenomenului.

Printre recomandări se numără şi înfiinţarea Procurorului Verde European care să se ocupe nu doar de exploatările forestiere ilegale, ci şi de infracţiunile financiare asociate acesteia sau de eventuale încălcări ale drepturilor omului.

Experţii recomandă şi alte măsuri, precum îmbunătăţirea legislaţiei europene privind obligaţiile operatorilor de lemn şi produse din lemn (EU Timber Regulation - EUTR), care să extindă responsabilitatea operatorilor şi la companiile distribuitoare, ambele având interdicţia de a comercializa lemn obţinut ilegal.

Totodată, specialiştii recomandă ca legislaţia privind tăierile ilegale să fie unitară la nivelul statelor membre, nivelul sancţiunilor crescut şi prevederile coroborate cu cele privind corupţia, evaziunea fiscală sau încălcarea drepturilor omului.

Prezentarea publică a acestui studiu are loc în contextul înmulţirii atacurilor violente asupra celor care demască furturile de lemn din pădurile României.

„Majoritatea atacurilor violente asupra avertizorilor de integritate, a activiştilor şi jurnaliştilor sunt legate de tăierile ilegale de pădure şi depozitele ilegale de deşeuri. Ambele sunt activităţi infracţionale extrem de profitabile, care implică reţele organizate transfrontalier. Adesea infractorii rămân nepedepsiţi, aşa cum avertizează şi EUROPOL”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
parlamentarul european,
pădure,
studiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.