Părinţii pot opta pentru cursuri online de acasă pentru copil, dacă acesta are o boală cronică

Autor: Eugenia Foarfecă Postat la 12 septembrie 2020 313 afişări

Părinţii pot opta pentru cursuri online de acasă pentru copil, dacă acesta are o boală cronică

Elevii cu boli cronice pot alege să facă orele online şi pot sta acasă şi dacă au rude cu comorbidităţi. Părinţii au nevoie de o adeverinţă de la medic pentru aceste cazuri.

Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc pot face şcoala doar online, pentru a evita riscul infectării cu COVID-19. Părinţii trebuie însă să ducă la şcoală o adeverinţă de la medicul de familie care să dovedească aceste chestiuni.

Otilia Stângă este mama unui copil cu imunodeficienţă primară şi se încadrează în categoria celor care ar putea alege să facă ore online. Deşi ar fi putut să aleagă acest sistem de predare pentru fiica ei, Otilia a ales totuşi să o trimită la şcoală. Ea spune că nu şi-a dorit să îi răpească primele momente din viaţa de licean fetei sale, aşa că se bazează pe faptul că fata va respecta regulile de siguranţă impuse de şcoală.

„Din punctul meu de vedere, cred că este corect pentru că vor fi şi părinţi de copii cu boli cronice care vor alege să meargă în şcoli copiii. Atât timp cât este decizia familiei şi a medicului curant al copilului, mie mi se pare foarte corect. Proiectul sună destul de bine, dar s-ar putea să fie diferenţe foarte mari între ce este pe hârtie şi cum va fi totul pus în practică. Ţin foarte mult ca normele de siguranţă şi de prevenţie să fie respectate cu adevărat, adică măştile să stea unde trebuie. Cel puţin la liceu, unde vorbim de copii mari, nu cred că vor fi probleme, cu condiţia să vină educaţie şi din familie, nu doar din partea şcolii”, spune Otilia Stângă.

Preşedintele asociaţiei „Mame pentru Mame”, Ana Măiţă, afirmă că părinţii ar trebui să îşi poată trimite copiii bolnavi la şcoală, dar doar dacă sunt siguri că măsurile de siguranţă vor fi respectate.

„Atâta timp cât decizia este lăsată familiei şi familia evaluează cât de riscant este să trimită copilul la şcoală sau nu, pentru sănătatea familiei, este în ordine. Dar trebuie să existe această posibilitate ca familia să decidă, menţionată în mod foarte clar în aceste norme. În momentul în care punem viaţa şi sănătatea în mod firesc pe primul loc, luăm nişte decizii grele şi aceste decizii grele vin la pachet cu responsabilitatea autorităţilor centrale ale statului să înţeleagă că nu pot să oblige o familie să-şi trimită copilul la şcoală în condiţiile în care nu vor putea să asigure acele norme 100% de protecţie”, a declarat Ana Măiţă.

Copilul poate fi ţinut acasă doar dacă are simptome de COVID-19, dacă are boală cronică sau dacă are în familie rude din grupa de vârstă de risc.

„Nu poate exista o soluţie general valabilă, toate aceste situaţii trebuie judecate de la caz la caz. Este totuşi important ca şi copiii să revină în colectivitate, pentru că este bine atât pentru psihicul lor, pentru procesul educaţional, dar în cazuri particulare sigur se poate indica şi ca acesta să nu revină în colectivitate”, a spus medicul Dragoş Garofil.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
curs,
boală,
şcoală

ALEPH STORY: BEST OF. Roşia Montană, o pierdere de aur!

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.