Papa Francisc împlineşte astăzi 86 de ani

Autor: Andreea Tobias Postat la 17 decembrie 2022 32 afişări

Papa Francisc împlineşte astăzi 86 de ani

Papa Francisc împlineşte astăzi 86 de ani şi nu are nicio intenţie de a încetini ritmul de muncă: "Se guvernează cu capul, nu cu genunchiul".

Născut la Buenos Aires la 17 decembrie 1936, Jorge Mario Bergoglio, ales la 13 martie 2013, este papă de aproape 10 ani. În ultimul an, Suveranul Pontif a avut o problemă la genunchi care îi limitează foarte mult capacitatea de mişcare, iar durerea s-a accentuat în primăvară.

"Pot să merg, decizia de a nu mă opera s-a dovedit a fi corectă", comentează acum Papa într-un interviu acordat cotidianului spaniol Abc.

„Arătaţi foarte bine”, îi spune reporterul.

"Da, am ajuns deja la vârsta la care trebuie să spui: <Ce bine arătaţi>!" - a râs Papa.

Iar jurnaliştilor Javier Martinez-Brocal şi Julian Quiros, care i-au spus că atunci când l-au văzut pentru prima dată în scaunul cu rotile şi-au imaginat că îşi va reduce angajamentele, Papa le răspunde: "Se guvernează cu capul, nu cu genunchiul".

Suveranul Pontif a prezentat, de ziua sa, un semn special de recunoştinţă pentru trei persoane care, în situaţii de viaţă foarte diferite, trăiesc caritatea faţă de cei mai săraci dintre săraci. Este vorba despre părintele Hanna Jallouf, un franciscan care îi ajută pe cei săraci din Siria, într-o perioadă de război continuu şi devastator, despre Gian Piero, cunoscut sub numele de Wué, un om al străzii care în fiecare zi alocă o parte din ofrandele colectate pentru a ajuta persoanele mai sărace decât el, şi despre Silvano Pedrollo, un industriaş din Verona, care foloseşte o parte considerabilă din profiturile companiei sale pentru a asista şi a ajuta persoanele cele mai sărace din diferite naţiuni din Africa, India şi America Latină, construind şcoli, fântâni şi centre de sănătate, relatează Repubblica.

În interviul acordat Abc, Papa Francisc spune că cel mai dificil lucru în a fi Papă este "să nu poţi merge pe străzi, să nu poţi ieşi în oraş. În Buenos Aires am fost foarte liber. Am folosit transportul în comun, mi-a plăcut să văd cum se deplasează oamenii".

Şi confirmă că unele dintre numeroasele persoane pe care le întâlneşte zilnic profită de acest lucru şi lasă să se înţeleagă că sunt prieteni ai Papei pentru propriile interese: "Acum 6 sau 7 ani", îşi aminteşte el, "un candidat argentinian a venit la slujbă. A făcut o fotografie în faţa sacristiei şi i-am spus: <Vă rog să nu o folosiţi în scopuri politice>. <Poţi să stai liniştit>, a răspuns el. O săptămână mai târziu, Buenos Aires a fost împânzit cu acea fotografie, trucată pentru a face să pară că era vorba de o audienţă personală. Da, uneori se folosesc de mine. Dar noi îl folosim pe Dumnezeu mult mai mult, aşa că tac şi merg mai departe".

Întrebat ce cadou ar cere de Crăciun, Suveranul Pontif a răspuns: "Pacea mondială. Câte războaie sunt în lume! Cel din Ucraina ne atinge cel mai îndeaproape, dar gândiţi-vă, de asemenea, la Myanmar, Yemen, Siria, unde există lupte de 13 ani...".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
papa francisc,
zi naştere,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.