(P) Obezitatea, o provocare a lumii moderne. Cum poate fi tratată?

Postat la 11 octombrie 2023 70 afişări

(P) Obezitatea, o provocare a lumii moderne. Cum poate fi tratată?

Kilogramele în plus sunt un inamic redutabil în lumea modernă, în care alimentaţia din ce în ce mai procesată, stresul, sedentarismul, lipsa timpului liber împiedică menţinerea unui stil de viaţă sănătos. De aceea, obezitatea este considerată o adevărată problemă de sănătate publică la nivel global, nu doar în România, afecţiunea fiind diagnosticată la toate vârstele. Din fericire, există mai multe metode de rezolvare pentru problema obezităţii, de la modificarea stilului de viaţă până la chirurgia bariatrică, în cazul obezităţii severe, cu risc vital.

Primele măsuri pentru scăderea în greutate sunt schimbarea alimentaţiei, efectuarea de exerciţii fizice zilnic şi modificarea anumitor obiceiuri care ţin de stilul de viaţă. Consultaţia la un specialist în nutriţie este, de asemenea, foarte importantă, în vederea recomandării unui regim echilibrat, fără riscuri pentru sănătate. Acesta poate prescrie şi anumite medicamente, în cazul în care consideră că este nevoie. Dacă toate aceste măsuri nu dau rezultatele aşteptate sau obezitatea este severă, cu complicaţii care pun viaţa în pericol, atunci singura variantă eficientă şi sigură este chirurgia.

Intervenţia chirurgicală asupra sistemului digestiv are ca scop modificarea acestuia, astfel încât cantitatea de hrană pe care pacientul o poate consuma să fie redusă sau absorbţia nutrienţilor să fie modificată. Practic, după intervenţiile care restricţionează stomacul, senzaţia de foame se reglează, iar saţietatea apare mai rapid. După operaţiile care modifică absorbţia, organismul nu mai primeşte toţi nutrienţii din alimentele consumate. În ambele situaţii, numărul de calorii ingerate scade, astfel că pacientul slăbeşte şi îşi poate menţine masa corporală la valori normale. 

Chirurgia obezităţii are beneficii semnificative pe termen lung. Pierderea în greutate aduce o îmbunătăţire clară din punct de vedere estetic, dar contribuie şi la tratamentul şi prevenţia anumitor afecţiuni, ca hipertensiunea arterială, ateroscleroza, coronaropatiile, diabetul de tip 2, apneea în somn, accidentele vasculare, litiaza biliară, osteoartrita, gastrita cronică, boala de reflux esofagian şi boala ficatului gras. De asemenea, pacientul se simte mai confortabil, mai mobil şi, în general, are o calitate a vieţii mai bună.

Există mai multe tipuri de intervenţii chirurgicale bariatrice, varianta cea mai bună fiind aleasă de medic, împreună cu pacientul, ţinând cont de toate particularităţile acestuia. Montarea unui inel gastric pe stomac, prin chirurgie laparoscopică, sau a unui balon endogastric, prin endoscopie, sunt proceduri reversibile. Alte tipuri de chirurgie bariatrică, ca gastric sleeve, nu presupun montarea sau inserarea de corpuri străine, ci intervenţii directe asupra sistemului digestiv. Majoritatea procedurilor bariatrice se realizează minim invaziv, prin abordare laparoscopică. Operaţiile realizate astfel au avantajul unei recuperări rapide şi a scăderii riscului de complicaţii.

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgia bariatrică se realizează la cele mai înalte standarde, datorită echipei de specialişti foarte bine pregătiţi, precum şi a dotărilor de ultimă generaţie. Tratamentul modern al obezităţii morbide este realizat la Spitalul Clinic SANADOR prin intervenţii minim invazive, laparoscopice sau robotice, oferind astfel soluţii personalizate pentru fiecare pacient în parte. La SANADOR, tratamentul chirurgical este doar o parte a unui întreg program adresat pacientului metabolic, care are în vedere evaluarea stării de sănătate, alegerea celei mai bune soluţii chirurgicale, scăderea ponderală, menţinerea postoperatorie a unei greutăţi optime pe termen lung, dar şi supravegherea evoluţiei pacientului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
obezitate,
provocare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.