(P) Cum putem trece la un sistem de sănătate sustenabil la timp pentru pacienţi şi pentru planetă: un ghid pentru adopţia circularităţii

Postat la 15 mai 2023 43 afişări

 

  • Circularitatea este esenţială pentru a face faţă provocărilor legate de schimbările climatice, resursele epuizabile şi pierderea biodiversităţii.
  • Deoarece consumă o cantitate foarte mare de materiale, industria sănătăţii poate avea un impact semnificativ în inversarea modelului economic liniar dominant.
  • Pentru a spori eficienţa resurselor, trebuie să privim dincolo de proiectarea şi producţia de tehnologie şi să avem o viziune integrată asupra echipamentelor, serviciilor şi soluţiilor digitale.

Circularitatea este adesea prezentată ca un răspuns nou la provocările presante ale omenirii în ceea ce priveşte mediul înconjurător. De fapt, noţiunea de "circularitate" nu este nouă. Înainte de industrializare, acesta era modelul economic dominant. Nu se pierdea şi nu se arunca nimic, totul era refolosit, reparat, valorificat sau reciclat. Şi roata se învârtea.

În secolul al XIX-lea a apărut economia liniară, în care materiile prime sunt transformate în produse care sunt utilizate până când sunt aruncate sub formă de deşeuri. Acest model liniar, de la extracţia resurselor şi până la aruncarea deşeurilor, a fost determinat, printre altele, de revoluţia industrială şi de disponibilitatea energiei ieftine generate cu ajutorul cărbunelui şi al aburului. Acest model alimentează provocările globale ce ţin de mediul înconjurător, inclusiv schimbări climatice şi pierderea biodiversităţii.

Modelul liniar a devenit întru totul dominant odată cu producţia de masă şi dezvoltarea societăţii de consum după cel de-al Doilea Război Mondial. Tot în aceeaşi perioadă a fost reintrodus conceptul de circularitate, ca reacţie la modelul dominant.

Unde ne aflăm astăzi? Pentru a concentra atenţia şi a stimula progresul, au fost stabilite numeroase obiective ambiţioase în materie de climă şi economie circulară. De exemplu, Uniunea Europeană îşi propune să realizeze o economie circulară până în 2050, ca un prim pas în efortul de a atinge apoi obiectivul net zero şi a stopa pierderea biodiversităţii. Olanda a fost prima ţară care a stabilit un obiectiv de circularitate de 100% pentru 2050, cu ambiţia de a reduce la jumătate utilizarea resurselor primare până în 2030. Iar Regatul Unit a adoptat un program ambiţios pentru a asigura un Serviciu Naţional de Sănătate net zero  până în 2050.

Aceste obiective, deşi esenţiale pentru un viitor sustenabil, sunt doar o mică parte din efortul pe care trebuie să îl facem ca societate pentru a proteja planeta. Realitatea crudă este că situaţia globală se înrăutăţeşte de la an la an, pe fondul creşterii extracţiei şi utilizării materialelor: în 2018, 9,1% din producţia globală era bazată pe principiile economiei circulare, dar procentul a scăzut la 8,6% în 2020 şi la 7,2% în 2023 (Circularity Gap report). Astfel de statistici subliniază necesitatea de a accelera rapid adoptarea circularităţii. Iar această nevoie este poate cea mai vizibilă în industria de îngrijire a sănătăţii.

Circularitatea în domeniul sănătăţii - o necesitate urgentă şi o oportunitate extraordinară

În mod tradiţional, accentul în domeniul sănătăţii s-a pus pe îngrijirea oamenilor, şi asta pe bună dreptate. Consumul de energie sau gestionarea deşeurilor nu au reprezentat o prioritate majoră. Dar acum, odată cu extinderea amprentei ecologice a sistemului de sănătate, ne confruntăm cu provocarea uriaşă de a "ecologiza" sistemele de sănătate care utilizează cumulat 10% din toate materialele utilizate la nivel mondial în fiecare an.  Acest imperativ a devenit şi mai puternic atunci când, în iulie 2022, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a afirmat în unanimitate că un mediu curat, sănătos şi durabil este un drept al omului - nu doar un privilegiu pentru unii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
pacienti,
planeta,
sistem,
timp,
trecere,
adoptie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.