Orban: Refuzul de a actualiza pensiile cu 100% din rata inflaţiei echivalează cu o tăiere de pensii

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 22 noiembrie 2022 66 afişări

„Refuzul de a actualiza pensiile cu 100% din rata inflaţiei echivalează cu o tăiere de pensii”, afirmă preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, fost premier.

Orban: Refuzul de a actualiza pensiile cu 100% din rata inflaţiei echivalează cu o tăiere de pensii

„Forţa Dreptei condamnă decizia Guvernului PSD-PNL de a aplica o creştere a punctului de pensie inferioară ratei inflaţiei din ultimele 12 luni de zile. Această decizie, prin care le este refuzat pensionarilor dreptul de a le fi refăcută puterea de cumpărare pierdută în ultimul an de zile, reprezintă în realitate o tăiere a pensiilor aplicată în mod cinic şi nedrept. Cu aceeaşi bani, părinţii şi bunicii noştri vor putea cumpăra semnificativ mai puţine lucruri decât cu un an în urmă, fiindu-le diminuată drastic puterea de cumpărare”, transmite Ludovic Orban.

El precizează că parlamentarii din Forţa Dreptei susţin majorarea punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2023, cu aproximativ 18%.

„Acest fapt care presupune actualizarea pensiilor cu 100% din rata inflaţiei din ultimele 12 luni de zile, dar şi aplicarea unui procent de 58,5% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Proiectul iniţiat de parlamentarii din Forţa Dreptei se află în prezent în dezbaterea Parlamentului. Este complet nejustificată discriminarea aplicată în rândul pensionarilor, prin plăţi de tip voucher, pe care Guvernul PSD-PNL le prezintă drept o creştere a pensiilor. Este în mod evident o ticăloşie şi o modalitate de a face diferenţe între pensionari bazate pe criterii arbitrare, care nu au legătură cu ceea ce poate fi considerat a fi dreptul la pensie. Acest tip de beneficii ar fi trebuit valorificate printr-o creştere suplimentară a punctului de pensie, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil din cauza sursei de finanţare, atunci era necesară aplicarea unui cuantum unic al sprijinului acordat”, încheie Orban.

Coaliţia a decis majorarea pensiei cu 12,5%.

„Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută”, arată premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, într-o postare despre majorarea pensiilor.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a dat detalii despre majorarea pensiilor şi a adăugat că se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărţit în două tranşe semestriale pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
orban,
pensii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.