Oraşul din România unde natalitatea este în creştere în ultimii 12 ani. Care este motivul

Postat la 13 ianuarie 2020 357 afişări

Oraşul din România unde natalitatea este în creştere în ultimii 12 ani. Care este motivul

Oraşul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creştere constantă a numărului de copii născuţi, de la 5605 în 2008 la 6963 în 2019, deşi Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creştere a calităţii vieţii.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că evoluţia natalităţii poate fi pusă pe seama creşterii calităţii vieţii.

„În municipiul Cluj-Napoca, din anul 2008 până în 2019, deci într-o perioadă de 12 ani, avem o creştere constantă a numărului de copii născuţi, de la 5605 în 2008 la 6963 în 2019, o diferenţă de aproape 1400 de copii. Practic, în Cluj-Napoca nu am avut o politică specială de creştere a natalităţii, deoarece obiectivul nostru a fost creşterea calităţii vieţii, fiind stabilit acest concept în strategia de dezvoltare a oraşului care îşi arată efectele. Odată crescută calitatea vieţii constatăm, şi din aceste cifre, că a crescut natalitatea, dar şi dezvoltarea economică sau calitatea spaţiilor urbane. Din punct de vedere al administraţiei locale, ceea ce ţine de datoria noastră faţă de locuitorii oraşului este să le asigurăm condiţiile care să-i determine să aleagă să se stabilească în Cluj-Napoca”, a spus Buzatu.

Potrivit datelor Primăriei clujene, în 2008 s-au născut 2810 băieţi şi 2795 fete, raport care s-a inversat în 2019, când s-au născut 3370 de băieţi şi 3593 de fete.

Primăria Cluj-Napoca a pus bazele conceptului de creştere a calităţii vieţii începând cu mandatul de primar al lui Emil Boc din anul 2004, acesta fiind inclus în strategia de dezvoltare a oraşului până în 2027.

„Prin calitatea vieţii la Cluj-Napoca înţelegem nu numai ceea ce înseamnă posibilitatea de petrecere a timpului liber, ci şi calitatea actului medical, a actului educaţional, a infrastructurii, a mediului de afaceri astfel încât, dacă în materie de populaţie nu putem bate Bucureştiul, cu siguranţă municipiul nostru este şi poate fi, în continuare, oraşul numărul 1 în România din perspectiva acestui concept al calităţii vieţii”, se arată în strategie.

Astfel, Primăria Cluj-Napoca este hotărâtă să accelereze procesul de digitalizare a administraţiei publice locale. De asemenea, autorităţile urmăresc implementarea, în continuare, a proiectelor ce utilizează tehnologiile moderne pentru a face viaţa de zi cu zi a clujenilor mai uşoară, de la plăţi wireless pentru servicii publice, la utilizarea inteligenţei artificiale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cluj napoca,
crestere,
natalitate,
calitate,
viata

ALEPH STORY: BEST OF. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi pe locul 128 în lume la educaţie financiară

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.