Oraşul din România care este nr. 1 în clasamentul „bogăţiei" depăşind Bucureştiul şi Clujul

Postat la 14 mai 2020 410 afişări

Oraşul din România care este nr. 1 în clasamentul „bogăţiei" depăşind Bucureştiul şi Clujul

Cifrele 2013-2017 analizate de UrbanizeHub arată că oraşul Ghimbav figurează ca localitatea cu cea mai puternică economie locală din România

Din 2018, cifrele au fost alterate de o serie de măsuri guvernamentale, cum ar fi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Bucureşti se situează pe locul 9 în clasamentul oraşelor după PIB-ul per capita

Platforma UrbanizeHub a realizat o analiză economică a puterii economice locale a oraşelor din România. Aceasta a relevat faptul că Ghimbav, localitate din judeţul Braşov, se situează în fruntea clasamentului prosperităţii.

În timp ce marile aglomerări urbane ale României, Bucureşti, Cluj Napoca ori Timişoara se situează la jumătatea clasamentului, în frunte sunt Ghimbav, Mioveni şi Otopeni. Aceste oraşe au în comun faptul că găzduiesc companii puternice, care atrag muncitori din împrejurimi. Raportul dintre cifrele economice şi populaţie le plasează în top.

"La UrbanizeHub, suntem interesaţi de tot ceea ce are legătură cu dezvoltarea urbană şi am vrut să vedem care sunt cele mai dezvoltate localităţi din România din punct de vedere economic. Am mers cu datele la nivel de oraş. În acest sens, ne-am uitat la doi indicatori: PIB-ul per capita local, estimat pe baza veniturilor firmelor locale, acest indicator arată forţa firmelor de la nivel local, şi impozitul pe venit per capita.

Acesta este un indicator al bunăstării creat la nivel local de toate entităţile plătitoare de salarii. Impozitul pe venit este o măsură a numărului de salariaţi şi a valorii medii a salariului la nivel local. Aici, am calculat media pe 2013-2017, pentru a evita variaţiile ce apar de la an la an, şi nu am luat anul 2018 în considerare, când IPV-ul a scăzut drastic, datorită unor măsuri ale Guvernului (impozitul pe venit a fost diminuat de la 16% la 10%)", arată experţii urbanişti de la UrbanizeHub, în analiza postată online.

"Ghimbav, cel mai dezvoltat oraş din România, are într-adevăr o economie locală puternică, cu firme puternice prezente la nivel local: IAR, Viessmann, Premium Aerotec, PREH, Benchmark Electornics, Joysonquin Automotive Systems. Mai mult, aceste firme par să şi plătească salarii bune.

Ghimbav este pe locul 1 în ceea ce priveşte PIB-ul local per Capita, şi pe locul 2 în ceea ce priveşte IPV-ul per Capita. Investiţiile făcute în Ghimbav se datorează în primul rând datorită proximităţii sale faţă de Braşov, datorită bazei industriale existente deja acolo, şi datorită proximităţii faţă de infrastructură de transport majoră.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ghimbav,
romania,
bucuresti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.