Operatorii de telefonie mobilă pot lansa comercial din acest an servicii 4G

Autor: Dorin Oancea Postat la 04 noiembrie 2012 31 afişări

Vodafone România a lansat în teste, în această săptămână, propria reţea bazată pe tehnologia 4G în banda de frecvenţe de 1.800 MHz, care permite clienţilor din zece oraşe transferuri de date la viteze de până la 75 Mbps. Din 2013, Vodafone România va furniza servicii de telecomunicaţii din generaţia a patra la viteze de până la 100 Mbps.

Reţeaua 4G a fost construită în câteva luni. În 2013 Vodafone România va investi în dezvoltarea reţelei suma de 100 milioane de euro, o parte din bani urmând să fie îndreptaţi către reţeaua 4G, care se va extinde treptat", a spus directorul general al operatorului, Iñaki Berroeta. Reţeaua LTE a Vodafone operează în banda de frecvenţă de 1.800 MHz şi a fost implementată cu echipamente Huawei (China). România este una dintre primele ţări europene în care Vodafone lansează serviciile LTE, după Germania şi Portugalia.

Centrul de servicii tehnice al Vodafone România din Bucureşti (Pipera) va gestiona din punct de vedere tehnic reţelele de comunicaţii 4G ale grupului britanic din Italia şi Germania, a spus Giovanni Chiarelli, directorul tehnic al Vodafone România. Din centrul de monitorizare a reţelelor telecom din Pipera este supravegheată reţeaua LTE a Vodafone din Italia, iar în curând va fi monitorizată şi reţeaua din Germania, potrivit lui Chiarelli. În cadrul testelor realizate de Vodafone cu reţeaua dezvoltată în tehnologia 4G, viteza de descărcare a datelor a fost de peste 70 Mbps iar cea de încărcare a datelor de aproximativ 20 Mbps. Serviciile vor fi lansate comercial anul viitor.

În urma licitaţiei încheiate în septembrie, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom vor plăti, în două etape, suma de 682,14 milioane euro pentru licenţele telecom în frecvenţele de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz.

Pe de altă parte, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a anunţat că operatorii de telefonie mobilă vor putea lansa comercial încă din acest an servicii 4G, după ce un proiect de decizie aflat în consultare la arbitrul telecom va fi adoptat şi publicat în Monitorul Oficial. Autoritatea a lansat un proiect de decizie care permite acest lucru şi care iese din consultare publică pe data de 5 noiembrie. După ce acesta este publicat în Monitorul Oficial, Orange, Vodafone şi Cosmote pot solicita modificarea licenţei pentru a lansa comercial servicii de comunicaţii mobile 4G, a precizat Marinescu.

Orange, liderul pieţei locale telecom, a anunţat că va lansa până la finalul acestui an servicii 4G, în timp ce Cosmote şi Vodafone au anunţat că vor lansa aceste servicii anul viitor.

Inaki Berroeta, este CEO al Vodafone România

Urmărește Business Magazin

/actualitate/operatorii-de-telefonie-mobila-pot-lansa-comercial-din-acest-an-servicii-4g-10275078
10275078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.