OPCOM ar putea da în judecată Comisia Europeană, dar şi ANRE, pentru amenda de 1 mil. euro

Autor: Carol Dan Postat la 10 martie 2014 45 afişări

Bursa de energie OPCOM ar putea da în judecată Comisia Europeană (CE) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru amenda de 1 milion de euro primită pentru discriminarea traderilor de energie, a declarat luni directorul general al bursei, Victor Ionescu.

"Decizia amendării OPCOM şi Transelectrica a fost injustă. Analizăm, la nivel corporativ, să dăm în judecată CE la Curtea Europeană de Justiţie şi ANRE, care, în calitate de reglementator, reglementează toată activitatea OPCOM", a spus Ionescu într-o întâlnire cu presa.

CE a anunţat săptămâna trecută că a amendat OPCOM şi Transelectrica, proprietarul bursei de energie, cu 1 milion de euro pentru că au abuzat de poziţia dominantă pe piaţa românească a tranzaciilor spot cu energie, încălcând normele europene în materie de concurenţă.

Ancheta CE a început în decembrie 2012.

CE a precizat că între 2008 şi 2013 OPCOM a impus ca membrii pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în alte state membre ale Uniunii Europene.

Ca urmare a cerinţei OPCOM, comercianţii de energie din UE nu puteau intra pe piaţa angro de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare şi dezavantaje organizatorice pentru comercianţii din UE în comparaţie cu cei din România.

Pe lângă OPCOM, CE arată că responsabilă pentru această situaţie este şi Transelectrica, proprietarul bursei de energie.

Surse din sistemul energetic susţin că iniţial amenda CE fusese stabilită la 70 milioane de euro.

Transelectrica este controlată de Secretariatul General al Guvernului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OPCOM,
AMENDĂ,
/actualitate/opcom-ar-putea-da-in-judecata-comisia-europeana-dar-si-anre-pentru-amenda-de-1-mil-euro-12234285
12234285
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.