ONG-uri: Strategia privind persoanele cu dizabilităţi nu a fost discutată cu beneficiarii

Autor: Aurelia Alexa Postat la 08 ianuarie 2015 0 afişări

Mai multe organizaţii neguvernamentale i-au trimis, joi, o scrisoare deschisă ministrului Muncii, Rovana Plumb, pentru a-i atrage atenţia asupra unor aspecte importante cu privire la Strategia naţională "O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi" (2015-2020), document care a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) în 29 decembrie 2014, cu precizarea că propunerile, sugestiile şi opiniile pot fi transmise doar până în 7 ianuarie.

"Este al doilea demers pe care MMFPSPV îl face pentru a realiza strategia naţionala în domeniul dizabilităţii. Primul a avut loc în perioada decembrie 2013-aprilie 2014 şi s-a finalizat cu un proiect contestat vehement de persoanele cu dizabilităţi şi de organizaţiile neguvernamentale, în mod deosebit din cauza lipsei de viziune şi de corelare cu alte strategii, dar mai ales din cauza lipsei de voinţă în ceea ce priveşte implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată de România prin Legea nr. 221/2010. La vremea aceea aţi exprimat ideea ca veţi încuraja colaborarea cu organizaţiile neguvernamentale care «ştiu şi înţeleg mai bine decât oricine altcineva cum trebuie să răspundem punctual nevoilor»", se arată în scrisoare trimisă Rovanei Plumb.

Reprezentanţii societăţii civile spun că, din păcate, situaţia s-a repetat, prin faptul că proiectul de strategie postat pe site nu a fost dezbătut cu persoanele cu dizabilităţi şi cu organizaţiile neguvernamentale ale acestora, deşi - susţin ei - acest lucru ar fi fost posibil.

"În 29.12.2014 au fost puse în dezbatere publică pe site-ul ministerului trei strategii naţionale aferente perioadei 2015-2020. Singura strategie naţională căreia i s-au acordat pentru dezbatere publică doar 10 zile calendaristice, fără a se ţine cont că este perioada de sărbători cu zile libere şi weekend, a fost strategia la care facem referire. Asta pentru un document care urmează a afecta în următorii cinci ani viaţa a peste 700.000 de persoane cu dizabilităţi şi a familiilor acestora!", se arată în scrisoare deschisă.

Semnatarii scrisorii susţin că cea mai gravă problemă constă în faptul că proiectul de strategie nu exprimă angajamentul ferm privind implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi nu este conturat suficient ca plan de implementare a acesteia.

"Cele mai de substanţă din prevederile Convenţiei sunt deteriorate prin tratare lineară, ceea ce va impiedica reforma profundă a sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi din România. Aceasta constituie cauza îngrijorării majore a organizaţiilor din zona de lobby şi advocacy pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi a organizaţiilor din zona serviciilor sociale destinate acestora. În concluzie, proiectul propus este încă departe de a răspunde aşteptărilor legate de implementarea Convenţiei ONU ca unic document internaţional şi ratificat prin lege naţională (!) menit să promoveze, să protejeze şi să asigure exercitarea deplină şi în condiţii de egalitate a tuturor drepturilor şi libertătilor fundamentale ale omului de către toate persoanele cu dizabilităţi", notează semnatarii.

Organizaţiile neguvernamentale solicită să fie organizate dezbateri publice la care să participe persoane cu dizabilităţi de toate tipurile şi gradele de handicap, precum şi organizaţii neguvernamentale ale acestora: "Solicităm public să fie stabilit un grup de lucru multisectorial compus din experţi, dar şi reprezentanţi cunoscători ai acestui domeniu din partea autorităţilor publice, care să analizeze proiectul de strategie în corespondenţă cu prevederile Convenţiei ONU şi să finalizeze strategia naţională prin referire la această analiză! Solicităm public să fie postat pe site-ul ministerului avizul consultativ al Consiliului de analiză a problemelor persoanelor cu handicap, prevăzut de Legea nr. 448/2006, fiind vorba despre un proiect de act normativ care are ca obiect protecţia persoanelor cu dizabilităţi!".

Semnatarii scrisorii deschise sunt Reţeaua Informală a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi (DIZABNET), Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (Federaţia ONPHR), Confederaţia CARITAS România, Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic România (ASCHFR), Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Comisia ONG Iaşi din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economică şi Socială a Judeţului Iaşi, Fundaţia Alături de Voi România şi Asociaţia Four Change.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONG,
HANDICAP,
STRATEGIE

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/ong-uri-strategia-privind-persoanele-cu-dizabilitati-nu-a-fost-discutata-cu-beneficiarii-13755519
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Mediafax
VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi
Ce se va întâmpla cu preţurile produselor din magazinele Mega Image? Compania anunţă „măsuri de urgenţă”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.