OMV Petrom începe procesul de delistare a certificatelor de depozit globale de pe Bursa de Valori din Londra. “Interesul investitorilor la Londra a fost scăzut în special începând cu 2019”

Autor: Liviu Popescu Postat la 24 august 2023 25 afişări

OMV Petrom începe procesul de delistare a certificatelor de depozit globale de pe Bursa de Valori din Londra. “Interesul investitorilor la Londra a fost scăzut în special începând cu 2019”

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de carburanţi din România, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că a început procesul de delistare şi de încetare a tranzacţionării cu certificatele de depozit globale (GDR-uri) pe Bursa de Valori din Londra din cauza interesului scăzut al investitorilor.

“Din punctul de vedere al situaţiei de fapt, GDR-urile au fost admise la tranzacţionare pe Piaţa Principală din data de 20 octombrie 2016. La acel moment, listarea la Bursa de Valori din Londra a fost luată în considerare pentru ca Societatea să aibă acces la o bază mai mare de investitori şi, de asemenea, din cauza lichidităţii scăzute şi a limitărilor privind accesibilitatea pe Bursa de Valori Bucureşti. De atunci, a fost o reducere abruptă la aproximativ 5% din volumul iniţial de GDR-uri emise la data listării, pe care Societatea o interpretează ca arătând un interes scăzut al investitorilor pentru GDR-uri, în special începând cu 2019, care se coroborează şi cu o creştere a interesului investitorilor în Bursa de Valori Bucureşti”, se arată într-un raport publicat joi la BVB.

Faţă de 2018, valoarea tranzacţionată a GDR-urilor a scăzut în 2022 cu 97%, până la 0,3 milioane dolari sau 1.250 dolari/zi în medie. La data de 31 iulie 2023, volumul GDR-urilor în circulaţie reprezenta doar 0,03% din capitalul social al societăţii, cu o capitalizare a GDR-urilor de doar 2,3 milioane dolari.

Evoluţia Bursei de Valori Bucureşti de-a lungul anilor, includerea Petrom în indicii Pieţe Emergente FTSE Russell şi serviciile de market making au făcut ca acţiunile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti să fie mai atractive, din punct de vedere al lichidităţii, faţă de GDR-urile tranzacţionate la Bursa de Valori din Londra.

“Având în vedere această situaţie de fapt, cât şi costurile continue administrative şi de conformitate cu reglementările pe care le are Petrom ca urmare a listării sale la Londra, societatea nu identifică un beneficiu relevant în menţinerea unei astfel de listări. Pe cale de consecinţă, societatea intenţionează să înceteze listarea GDR-urilor de pe Lista Oficială şi tranzacţionarea acestora pe Piaţa Principală”.

Compania menţionează că a depus o cerere către Autoritatea de Conduită Financiară pentru delistarea GDR-urilor de pe Lista Oficială a Autorităţii de Conduită Financiară şi la Bursa de Valori din Londra pentru încetarea tranzacţionării GDR-urilor, ambele cu efect din 26 octombrie 2023. Ultima zi de tranzacţionare a GDR-urilor la Bursa de Valori din Londra se anticipează să fie 25 octombrie 2023. Încetarea listării şi a tranzacţionării GDR-urilor la Bursa de Valori din Londra se anticipează să intre în vigoare la sau în jurul datei de 26 octombrie 2023

Petrom are o capitalizare bursieră de 32,5 mld. lei iar în 2023 acţiunile au plus 25% pe o bursă în creştere cu 16% cu tot cu dividende. În toamna acestui an Petrom va distribui o nouă rundă de dividende către acţionari, una specială cu un randament de 8%.​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
londra,
incepere,
bursa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.