Omul pe care Ceauşescu il voia mort cu orice preţ. A trimis securitatea după el in Franţa să il omoare

Postat la 01 iunie 2018 320 afişări

„Moartea” înscenată a jurnalistului Arkady Babchenko a uimit publicul şi a atras antipatii din partea ruşilor faţă de ucrainenii ce au acuzat Rusia că ar fi încercat să-l asasineze. Deşi pare o întâmplare incredibilă şi fără precedent, un fenomen asemănător a mai avut loc în 1982.

Omul pe care Ceauşescu il voia mort cu orice preţ. A trimis securitatea după el in Franţa să il omoare

În acea perioadă se spune că serviciile secrete ale României comuniste au plănuit asasinarea scriitorului Virgil Tănase, ce se afla în acea perioadă în Franţa. AFP relatează că Tănase a scris în acea perioadă un articol în ziarul francez „Actual”, în care critica regimul lui Nicolae Ceauşescu. La scurt timp, de la Bucureşti au venit şi ordinele prin care un agent francez a fost însărcinat să-l omoare pe autor, care în acea perioadă deţinea cetăţenie franceză. 

 

Însă agentul Matei Haiducu a dezvăluit planul de asasinare a scriitorului şi a prietenului său, dizidentul Paul Goma. În acel moment,  autorităţile franceze au înscenat răpirea lui Tănase. „Virgil Tănase a fost un român refugiat în Franţa pe care Securitatea a încercat să-l elimine, iar DST-ul (Serviciul de Informaţii Francez) l-a ascuns pentru o perioadă de timp pentru a-i fi înscenată moartea”, a declarat Eric Denece, director al Centre Français de Recherche sur le Renseignement (CF2R). 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.