Omul lor din Canada: cine e viitorul guvernator al Băncii Angliei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 decembrie 2012 31 afişări

În tot Regatul Unit nu s-a găsit cine să-l înlocuiască, din iulie 2013, pe actualul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King; cel desemnat de ministrul finanţelor, George Osborne, a fost adus din Canada.

Un om cu o carieră de 13 ani în Goldman Sachs şi de 7 ani ca guvernator al Băncii Canadei, Mark Carney (47 de ani) a figurat inclusiv în topul celor mai influenţi 25 de oameni din lume al revistei Time şi are reputaţia de "cel mai bun bancher central din lume".

Carney se bucură de o asemenea popularitate inclusiv pentru că, după cum a comentat ironic presa americană, efectele deciziilor sale mai puţin bune n-au apucat încă să se vadă. Soluţia lui în anii de criză a fost o relaxare agresivă a politicii monetare care a creat dezechilibre serioase, ţinând cont că datoria familiilor canadiene echivalează cu cca 170% din venituri - cu 40% peste cât aveau familiile americane la momentul de maxim al creditării.

Cert că, după cum au observat comentatorii insulari, mesajul unei astfel de numiri este o dezavuare destul de clară de către George Osborne a corupţiei din sistemul bancar britanic care a dus la ruşinosul scandal al manipulării dobânzilor şi la un război între autorităţi şi bancherii dornici de creşteri ale bonusurilor indiferent de performanţele lor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/omul-lor-din-canada-cine-e-viitorul-guvernator-al-bancii-angliei-10361687
10361687
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.