Oligarhul rus Oleg Tinkov denunţă „masacrul" provocat de Rusia în Ucraina

Autor: Rafael Hekman Postat la 21 aprilie 2022 181 afişări

Oligarhul rus Oleg Tinkov denunţă „masacrul" provocat de Rusia în Ucraina

Oligarhul Oleg Tinkov, fostul proprietar al echipei de ciclism Tinkoff şi fondator al băncii online cu acelaşi nume, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi ruşi care au criticat războiul din Ucraina, catalogându-l drept un „masacru".

Tinkov, care a fost sancţionat luna trecută de Marea Britanie pentru presupuse legături apropiate cu Kremlinul, a lansat o ofensivă verbală împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a armatei ţării pe Instagram.

Fostul proprietar al echipei WorldTour a Uniunii Cicliste Internaţionale a scris în limba rusă:

„Nu văd NICIUN beneficiar al acestui război nebun! Mor oameni nevinovaţi şi soldaţi. Generalii, trezindu-se cu o mahmureală, şi-au dat seama că au o armată de rahat.

Şi cum va fi bună armata, dacă tot restul ţării este de rahat şi împotmolită în nepotism, linguşire şi servilism?"

Tinkov a continuat să afirme că 90% dintre ruşi se opun războiului, înainte de a îndemna Occidentul, în engleză, să-i ofere lui Putin „o ieşire clară pentru a-şi salva faţa şi a opri acest masacru".

Doar prin simplul fapt că se referă la conflict ca la un război, şi nu ca la o „operaţiune militară specială", aşa cum a ales Kremlinul să o încadreze, Tinkov riscă o pedeapsă semnificativă cu închisoarea în Rusia.

Se crede însă că Tinkov nu se află în ţară, conform insidethegames.biz.

Cel puţin 2.224 de civili au fost ucişi în Ucraina de când a început atacul Rusiei, la 24 februarie, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Aceasta consideră că cifra reală este mult mai mare.

Rusia a fost acuzată că a comis un genocid la Bucha, unde sute de persoane au fost masacrate, iar imaginile au arătat cadavrele civililor care au fost ucişi cu mâinile legate la spate.

Tinkov a fost amendat anul trecut cu peste 250 de milioane de dolari (230 de milioane de euro) ca pedeapsă pentru o condamnare pentru evaziune fiscală în SUA.

Adăugând impozitele, dobânzile şi o penalitate pentru fraudă, Tinkov a fost obligat să plătească în total 508 936 184 de dolari (496 milioane de euro) - mai mult decât dublu faţă de suma pe care a încercat să evite să o plătească.

Tinkov a fost o figură notabilă în ciclism atunci când Tinkoff Bank a sponsorizat o echipă masculină UCI WorldTour, începând din 2012.

Tinkov a cumpărat oficial echipa în 2013, iar un an mai târziu rusul a anunţat o ofertă de 1 milion de euro pentru cei mai buni ciclişti, pentru a participa la toate cele trei evenimente Grand Tour din 2015.

Echipa s-a desfiinţat în 2016, Tinkov criticând modelul de afaceri din acest sport.

Averea netă a lui Tinkov a fost estimată la 3,4 miliarde de lire sterline (4 miliarde de euro) de către guvernul britanic, atunci când a fost sancţionat, dar Forbes a relatat că acesta nu mai este miliardar, deoarece sancţiunile au dus la o scădere cu 90% a preţului acţiunilor Tinkoff Bank.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oleg tinkov,
rusia,
ciclism,
denuntare,
provocare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.