Oligarhul rus Farkhad Akhmedov cere Uniunii Europene să-i returneze superiahtul de 460 de milioane de dolari, nava care a fost cândva implicată într-una dintre cele mai mari înţelegeri de divorţ din istoria Marii Britanii

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 07 iunie 2022 52 afişări

Oligarhul rus Farkhad Akhmedov cere Uniunii Europene să-i returneze superiahtul de 460 de milioane de dolari, nava care a fost cândva implicată într-una dintre cele mai mari înţelegeri de divorţ din istoria Marii Britanii

Oligarhul rus Farkhad Akhmedov a cerut Uniunii Europene să i se returneze superiahtul reţinut în urma sancţiunilor, potrivit unui raport al The Times, scrie Insider.

UE l-a sancţionat pe fostul politician rus în aprilie, în timp ce Rusia şi-a continuat invazia în Ucraina. La acea vreme, UE susţinea că oligarhul era un „apropiat al Kremlinului” şi „un om de afaceri de top implicat în sectoare economice cheie, oferind o sursă substanţială de venituri guvernului Federaţiei Ruse”.

Vineri, Akhmedov, care a dobândit o mare parte din averea sa prin exploatarea industriei gazelor naturale, a declarat că a rupt legăturile cu industria energetică şi a negat orice relaţie cu preşedintele rus Vladimir Putin, a informat The Times.

Luna trecută, superiahtul miliardarului, denumit Luna, a fost reţinut într-un port german, a raportat publicaţiă locală Süddeutsche Zeitung. Nava, pe care Akhmedov a cumpărat-o pentru aproximativ 256 de milioane de dolari în 2014, este evaluată acum la aproximativ 460 de milioane de dolari, potrivit Reuters.

Nu a fost prima dată când Akhmedov a fost nevoit să lupte pentru a avea acces la iahtul său de lux. Nava – care are 81 de televizoare, una dintre cele mai mari piscine de pe un iaht şi un mini-submarin – a fost cândva subiectul uneia dintre cele mai mari înţelegeri de divorţ din Marea Britanie.

În 2017, un judecător a decis că Ahmedov trebuie să plătească aproximativ 40% din averea sa, sau aproximativ 484 de milioane de dolari, după ce soţia sa, Tatiana Akhmedov, a cerut divorţul. În prezent, Akhmedov are o avere netă de aproximativ 1,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

La acea vreme, miliardarul a refuzat să plătească acordul de divorţ, ceea ce a dus la o bătălie juridică de cinci ani. Tatiana Akhmedov a ordonat unei echipe de specialişti să sechestreze bunurile fostului ei soţ – inclusiv superiahtul acestuia, potrivit The Times. Drept urmare, iahtul Luna a fost ancorat în Dubai timp de peste doi ani.

Superiahtul a aparţinut iniţial miliardarului rus Roman Abramovici şi a fost vândut lui Ahmedov în 2014 pentru aproximativ 256 de milioane de dolari, potrivit Superyacht Fan.

Iahtul lui Ahmedov nu este singura navă care a fost sechestrată în portul Hamburg în urma războiului din Ucraina. În aprilie, Germania a confiscat cel mai mare iaht din lume, o navă de 735 de milioane de dolari care aparţinea oligarhului rus Alisher Usmanov. Miliardarul a depus şi o contestaţie, potrivit The Times.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.