Oficialii irlandezi ataca Moody's pentru decizia de retrogradare a ratingului tarii

Postat la 13 iulie 2011 15 afişări

Retrogradarea Irlandei in categoria de rating speculativ (junk) de catre agentia Moody's, decizie anuntata marti seara, este "nejustificata si frustranta", apreciaza oficialii de la Dublin.

Moody's este singura mare agentie de rating care a decretat ca Irlanda este in categoria de rating speculativ, iar decizia este "frustranta", pentru ca reflecta optiunile luate in considerare de liderii UE pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, nu faptul ca Irlanda ar rata tintele din acordul incheiat anul trecut cu UE si FMI, sustine ministrul irlandez al muncii, Richard Bruton, citat de Wall Street Journal.

"Economia irlandeza este capitalizata complet pana la finele lui 2013. Dar fireste ca asta nu conteaza pentru ei", a comentat Bruton.

Analistii de la Bloxham, cea mai mare casa de brokeraj irlandeza, considera ca decizia Moody's este "cinica si manipulatoare", menita sa precipite vanzarea de catre investitori a titlurilor irlandeze, la doar doua zile inainte ca UE si FMI sa-si formuleze evaluarea trimestriala privind progresele tarii in indeplinirea tintelor din acordul in valoare de 67,5 miliarde de euro initiat in noiembrie 2010. "Agentiile de rating au prea multa putere si numai politicienii sunt de vina pentru asta", apreciaza Bloxham, intr-o nota publicata de Irish Times.

Conform lui Oliver Whelan, seful agentiei nationale de administrare a datoriilor, retrogradarea Irlandei va ingreuna reintoarcerea ei pe pietele financiare, la anul, insa aceasta nu inseamna ca tara va avea nevoie de un nou pachet financiar de salvare de la zona euro.

Moody's a anuntat ca ratingul suveran al Irlandei a fost modificat de la Baa3 la Ba1 - prima categorie corespunzatoare obligatiunilor considerate speculative -, iar perspectiva de rating este negativa. Argumentul ar fi ca exista riscul ca tara sa aiba nevoie de un al doilea pachet de salvare la sfarsitul lui 2013, dupa cel din toamna trecuta.

Analistul Moody's pentru Irlanda, Dietmar Hornung, sustine ca "exista o posibilitate crescanda ca sectorul privat sa fie solicitat sa se implice, prin acceptarea unor scadente mai lungi ale obligatiunilor irlandeze". Performanta economiei irlandeze ramane slaba, din cauza cererii interne reduse, insa tara este in grafic cu tintele asumate prin programul de salvare din noiembrie, admite agentia.

Anuntul Moody's a determinat scaderea bursei americane, cu indicele Dow Jones coborand la 12.446,88 puncte, cel mai slab nivel din 30 iunie incoace.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/oficialii-irlandezi-ataca-moody-s-pentru-decizia-de-retrogradare-a-ratingului-tarii-8493049
8493049
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.