Oficial BCE: Grecia se apropie de "sfârşitul jocului" în negocierile cu creditorii

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 18 mai 2015 142 afişări

Guvernul Greciei este în pericol serios să intre în incapacitate de plată a viitoarelor rate către FMI, un membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), Yves Mersch, avertizând că Grecia se apropie de "sfârşitul jocului" în discuţiile cu creditorii internaţionali.

Într-un document al FMI obţinut de Channel 4 News se arată că "autorităţile elene nu vor putea plăti Fondului întreaga sumă de 1,5 miliarde de euro scadentă în luna iunie, în lipsa unui ajutor financiar din partea creditorilor. Următoarea rată, de 300 de milioane de euro, are termen pe 5 iunie. În acelaşi timp, Guvernul trebuie să găsească bani pentru plata salariilor şi pensiilor, la sfârşitul lunii mai, relatează MarketWatch.

Guvernul elen susţine că va putea plăti salariile şi pensiile în această lună, dar până atunci are nevoie de un acord cu creditorii, din cauza crizei de lichidităţi, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Executivului, Gabriel Sakellaridis.

El a exclus impunerea unei taxe pe depozitele bancare pentru strângerea de numerar şi a precizat că Guvernul nu va semna un al treilea program de salvare.

Sakellaridis a spus că Guvernul menţine "liniile roşii" în negocierile cu creditorii, respectiv evitarea tăierii pensiilor, existenţa unui plan de creştere economică şi a unei ţinte a excedentului bugetar primar şi intenţia de restructurare a datoriei publice.

Autorităţile de la Atena negociază de mai multe luni cu creditorii deblocarea restului de 7,2 miliarde de euro din programul de salvare de 240 de miliarde de euro. Creditorii nu vor să furnizeze fondurile înainte ca Guvernul să accepte noi reforme economice. Guvernul refuză însă să accepte reformele stricte, între care reducerea pensiilor şi modificarea legislaţiei muncii, despre care consideră că ar afecta populaţia.

"Următoarele două săptămâni vor fi cruciale. Lichidităţile Guvernului sunt sub o presiune puternică, iar ţara este aproape de default", se arată într-o notă de luni a analiştilor băncii britanice Barclays.

Situaţia devine tensionată şi în cazul sectorului bancar, aşa cum arată majorarea săptămânală a finanţării de urgenţă a băncilor elene prin programul ELA al BCE.

Indicele ASE al bursei din Atena este în declin cu 2%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
DEFAULT,
/actualitate/oficial-bce-grecia-se-apropie-de-sfarsitul-jocului-in-negocierile-cu-creditorii-14287557
14287557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.