Oferta Transelectrica: Dacă a fost ieftin, de ce nu?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 aprilie 2012 50 afişări

Oferta publică a Transelectrica a reuşit să evite soarta ofertei Petrom de anul trecut: investitorii au suprasubscris cu aproape 59%, valoarea ordinelor plasate fiind de 269 mil. lei.

Pentru tranşa investitorilor mari, care a reprezentat peste 90% din totalul acţiunilor oferite şi unde solicitările au depăşit cu 45,45% volumul de acţiuni alocat, preţul de execuţie a fost cel minim din ofertă, 14,9 lei/acţiune, iar pentru tranşa investitorilor mici, unde cererea a depăşit alocarea cu 180%, preţul de execuţie a fost de 15,71 lei/acţiune.

Limita maximă de preţ fixată de stat fusese de 19,2 lei. După vânzarea prin această ofertă a 15% din acţiuni, participaţia Ministerului Economiei la capitalul Transelectrica a scăzut la 58,68%, iar restul de 13,49% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea. Suma care îi revine statului din vânzarea pachetului este de 164,7 mil. lei (37,6 mil. euro).

Ca să evite o repetare a eşecului de anul trecut cu Petrom, autorităţile au acceptat să ofere un discount substanţial la preţul acţiunilor, deschizând la 14 martie perioada de subscripţie cu un preţ minim de 14,9 lei, cu aproape 13% mai mic decât preţul de închidere din 12 martie, în timp ce preţul maxim a fost de 19,2 lei. Pentru ca oferta să fie considerată un succes ar fi fost suficient ca până la termenul limită de 27 martie să fie subscrise cel puţin 70% din acţiuni.

Consorţiul de intermediere a ofertei a fost compus din BCR, Intercapital Invest şi Swiss Capital.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/oferta-transelectrica-daca-a-fost-ieftin-de-ce-nu-9460466
9460466
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.