Obama şi-a prezentat Strategia de Securitate Naţională, care îndeamnă la "răbdare strategică"

Autor: Ioana Bojan Postat la 07 februarie 2015 40 afişări

Preşedintele american Barack Obama a prezentat vineri Strategia sa de Securitate Naţională, care descrie SUA ca o forţă indispensabilă pentru combaterea unor provocări globale precum terorismul, schimbările climatice şi ameninţările cibernetice, dar cere "răbdare strategică".

Documentul de 29 de pagini, considerat un plan pentru ultimii doi ani ai mandatului lui Obama, nu conţine însă schimbări majore în ceea ce priveşte campania militară împotriva grupării Stat Islamic (SI) sau conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Strategia recunoaşte că există ameninţări serioase pe plan extern şi reiterează că scopul este înfrângerea grupării SI, dar păstrează un ton reţinut, relatează Fox News.

"America conduce dintr-o poziţie de forţă. Dar acest lucru nu înseamnă că putem sau trebuie să dictăm traiectoria tuturor evenimentelor care se desfăşoară în lume (...). Oricât de puternici suntem şi vom fi, resursele noastre şi influenţa nu sunt infinite. Şi într-o lume complexă, multe dintre problemele de securitate cu care ne confruntăm nu au soluţii rapide şi uşoare", precizează documentul.

Strategia menţionează că SUA trebuie să facă "alegeri dificile" şi că provocările cu care se confruntă "necesită răbdare strategică şi persistenţă".

Această prevedere a fost criticată aspru de senatorul republican Lindsey Graham, care a sugerat că rivalii SUA vor fi încurajaţi. "Mă îndoiesc că SI, mullahii iranieni sau Vladimir Putin vor fi intimidaţi de strategia 'răbdării strategice' a preşedintelui Obama (...). Doctrina Obama, sau răbdarea strategică, a condus la o lume în haos", a apreciat senatorul.

Strategia de Securitate Naţională precizează de asemenea că SUA vor continua să sprijine Guvernul irakian în lupta împotriva grupării SI şi că vor ajuta la antrenarea şi echiparea "opoziţiei moderate siriene" care luptă împotriva teroriştilor din Siria.

Documentul recunoaşte că ameninţarea teroristă persistă şi s-a răspândit în multe ţări şi continente. În acelaşi timp, "ameninţarea unor atacuri catastrofale ale teroriştilor asupra ţării noastre s-a diminuat", potrivit textului.

Preşedintele menţionează de asemenea în strategia sa riscurile schimbărilor climatice şi ale unor boli infecţioase, cum este cazul epidemiei de Ebola din Africa de Vest.

Strategia de Securitate Naţională a fost publicată la o zi după ce Obama a făcut o serie de afirmaţii controversate la un eveniment, lăsând impresia că face o comparaţie între atrocităţile comise de gruparea Stat Islamic şi actele violente comise de creştini în urmă cu sute de ani. "Să ne amintim că în timpul Cruciadelor şi Inchiziţiei oamenii comiteau fapte teribile în numele lui Hristos (...). În ţara noastră, sclavia şi Jim Crow (segregaţia rasială-n.r.) au fost adesea justificate în numele lui Hristos. Deci acest lucru nu este unic pentru un grup sau o religie", a afirmat preşedintele joi, generând un val de critici.

Potrivit legii, preşedintele trebuie să trimită Congresului anual o strategie de securitate naţională, însă majoritatea preşedinţilor, inclusiv Obama, au făcut acest lucru sporadic. Barack Obama a mai prezentat anterior o singură strategie congresmenilor, în 2010.

Criticii lui Obama l-au acuzat pe preşedinte că pune dorinţa sa de a ţine SUA în afara conflictelor din străinătate înaintea nevoii unei acţiuni robuste împotriva actorilor negativi din lume. Unii congresmeni i-au cerut lui Obama să trimită mai multe trupe terestre în Orientul Mijlociu pentru a lupta împotriva SI, dar şi să ofere armament defensiv Ucrainei în conflictul său cu separatiştii susţinuţi de Rusia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
SECURITATE,
PREŞEDINTE
/actualitate/obama-si-a-prezentat-strategia-de-securitate-nationala-care-indeamna-la-rabdare-strategica-13808843
13808843
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.