Obama, mesaj pentru Chişinău: SUA sprijină asipraţiile europene şi integritatea Republicii Moldova

Autor: Ana Maria Lazăr Postat la 27 august 2015 92 afişări

Preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis, joi, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, că SUA sprijină aspiraţiile europene ale Chişinăului şi sunt angajate să ajute la păstararea integrităţii teritoriale şi a suvernatiăţii statului moldovean.

Preşedinţii SUA, Rusiei, Germaniei, Franţei şi României au transmis joi mesaje de felicitare preşedintelui Republicii Moldova, Nicoae Timofti, cu ocazia Zilei Naţionale, la 24 de ani de la declararea independenţei, mesajele fiind publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale de la Chişinău.

Barack Obama, preşedintele SUA, a transmis că Statele Unite sunt "angajate să ajute Republica Moldova să-şi păstreze integritatea teritorială şi suveranitatea". Preşedintele american a subliniat că ţara sa sprijină aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, potrivit sursei citate.

"Statele Unite sprijină aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi consideră acest lucru cel mai bun garant al securităţii şi prosperităţii Republicii Moldova. Suntem bucuroşi să vedem progresele continue ale Republicii Moldova în consolidarea statului de drept, continuarea reformelor, asigurând un viitor stabil şi prosper. Cunoaştem că procesul de reformare este în desfăşurare, iar Statele Unite sunt pregătite să vă ajute", a transmis Obama.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse a spus: "Sunt sigur că dezvoltarea relaţiilor ruso-moldave în spiritul prieteniei şi cooperării corespunde intereselor fundamentale ale cetăţenilor ambelor noastre state şi este în conformitate cu întărirea stabilităţii şi securităţii regionale şi europene."

François Hollande, preşedintele Franţei, a amintit de întâlnirea cu omologul său moldovean la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga şi a subliniat că îşi doreşte consolidarea relaţiilor bilaterale în continuare.

"Îmi doresc ca relaţiile de prietenie şi cooperare între ţările noastre să se consolideze în continuare. Recenta numire a noului Guvern sper că va permite continuarea dialogului politic între ţările noastre, care a fost deosebit de fructuos în ultimii ani. În această ordine de idei, întâlnirea noastră din luna mai, pe marginea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, este un pas suplimentar pentru aprofundarea relaţiilor noastre", a spus Hollande, potrivit sursei citate.

Joachim Gauck, preşedintele Germaniei, a reiterat sprijinul oferit de ţara sa în parcursul european al Republicii Moldova şi în rezolvarea conflictului transnistrean.

"Republica Moldova a făcut paşi importanţi în aprofundarea cooperării cu Germania şi cu Uniunea Europeană. Republica Federală Germania va sprijini şi în continuare, în calitate de partener, Republica Moldova în calea aleasă a democraţiei, statului de drept şi economiei de piaţă. În vederea implementării reformelor profunde iminente, spre binele cetăţenilor Republicii Moldova, vă urez succes şi putere", a transmis preşedintele german.

Klaus Iohannis, preşedintele României, a dat asigurări, în mesajul său, referitor la sprijinul său şi al României pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

"M-am bucurat mult să vă reîntâlnesc recent la Suceava, unde am reconfirmat susţinerea totală a României pentru procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Reuşitele de până acum de pe acest drum relevă capacitatea Republicii Moldova de asumare şi atingere a unor obiective ambiţioase. Consolidarea pe mai departe a acestor realizări va conduce cu siguranţă la împlinirea aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova. România vă va fi şi în viitor alături în acest efort", a transmis Iohannis.

Administraţia Prezidenţială de la Chişinău a anunţat că preşedintele Timofti a primit mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova din partea mai multor şefi de stat printre care Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Republicii Belarus, Regele Philippe al Belgiei, Regele Wilhelm-Alexander al Regatului Ţărilor de Jos, János Áder, preşedintele Ungariei, Prokopios V. Pavloulos, preşedintele Republicii Elene, Toomas Hendrik Ilves, preşedintele Republicii Estonia, Rosen Plevneliev, preşedintele Republicii Bulgaria, Miloš Zeman, preşedintele Republicii Cehe, Simonetta Sommaruga, preşedintele Confederaţiei Elveţiene.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/obama-mesaj-pentru-chisinau-sua-sprijina-asipratiile-europene-si-integritatea-republicii-moldova-14690562
14690562
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.