Ungaria plănuieşte să trimită militari la graniţa cu Serbia din cauza valului de imigranţi

Autor: Roxana Maciuca Postat la 26 august 2015 112 afişări

Ungaria plănuieşte să trimită militari la frontiera cu Serbia, în contextul în care, în ultimele două zile, peste 4.500 de imigranţi au pătruns pe teritoriul ungar, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Autorităţile ungare au anunţat miercuri că intenţionează să trimită trupe ale armatei şi ale poliţiei la frontiera din sudul ţării cu Serbia. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs, a declarat că această propunere va fi discutată în Parlament în cursul săptămânii viitoare.

"Guvernul Ungariei şi cabinetul securităţii naţionale au discutat chestiunea mobilizării armatei în scopul apărării frontierei Ungariei (cu Serbia - n.r.) şi a frontierei Uniunii Europene", a anunţat Kovacs.

Potrivit poliţiei ungare, marţi, 2.533 de imigranţi au fost prinşi în timp ce încercau să pătrundă în Ungaria pe la frontiera cu Serbia. Alţi 1.300 de refugiaţi au fost reţinuţi miercuri dimineaţă, până la ora 9.30, cei mai mulţi dintre aceştia fiind cetăţeni sirieni, afgani sau pakistanezi. Luni, încă 2.093 imigranţi au fost deţinuţi de autorităţile ungare.

Autorităţile ungare au declarat că circa 140.000 de imigranţi au sosit din Serbia în Ungaria în cursul acestui an. Numărul refugiaţilor care au ajuns în Europa a crescut mult în ultimele săptămâni, în condiţiile în care aproximativ 3.000 de persoane traversează zilnic graniţa Macedoniei cu Grecia, după care se îndreaptă către nordul Serbiei, Ungaria şi apoi către ţările mai bogate din zona Schengen.

Şeful poliţiei ungare, Karoli Papp, a declarat că sunt pregătite şase patrule speciale formate, în primă fază, din 2.106 ofiţeri, echipate cu elicoptere, cai şi câini, ce urmează a fi trimise să intervină în situaţia imigranţilor de la frontiera cu Serbia. "Ei nu au şi nici nu vor avea permisiunea de a trage", a precizat Papp în cadrul unei conferinţe de presă.

În satul Roszke, din judeţul Csongrad, punct de frontieră cu Serbia, purtătorul de cuvânt al poliţiei ungare a precizat că 200 de imigranţi au refuzat să li se ia amprentele la un centru de înregistrare, unde au avut loc confruntări între refugiaţi şi forţele de ordine.

Mii de imigranţi au pătruns sâmbătă în Macedonia prin oraşul Gevgelija, aflat la graniţa cu Grecia, forţele de ordine fiind depăşite de situaţie. Potrivit site-ului agenţiei de presă Reuters, peste 5.000 de imigranţi au ajuns duminică din Macedonia în Serbia, continuându-şi drumul către statele din vestul Europei (Germania, Marea Britanie) prin Ungaria.

Ungaria reprezintă un punct de trecere către zona Schengen. Guvernul ungar se aşteaptă să pătrundă ilegal aproximativ 300.000 de imigranţi pe teritoriul ţării în cursul acestui an, în comparaţie cu cei 43.000 de refugiaţi care au sosit în 2014. Şi Germania estimează că vor veni 800.000 de imigranţi pe teritoriul ţării în cursul acestui an.

Nebojsa Stefanovic, ministrul de Interne al Serbiei, a anunţat, în data de 14 august, că aproximativ 90.000 de imigranţi au pătruns pe teritoriul Serbiei de la 1 ianuarie. El a precizat că, pentru majoritatea imigranţilor, Serbia reprezintă o ţară de tranzit, deşi zilnic circa 2.000 de imigranţi trec de frontierele ţării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
MIGRAŢIE,
/actualitate/ungaria-planuieste-sa-trimita-militari-la-granita-cu-serbia-din-cauza-valului-de-imigranti-14689111
14689111
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.