Obama declară stare de CALAMITATE MAJORĂ în Texas, în urma inundaţiilor - GALERIE FOTO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 30 mai 2015 169 afişări

Preşedintele Barack Obama a declarat stare de calamitate "majoră" în statul Texas, unde 22 de persoane au murit în urma unor inundaţii, iar meteorologii au emis mai multe avertismente de inundaţii pentru sâmbătă, relatează CNN.

Luna mai a fost cea mai ploioasă înregistrată vreodată în acest stat, potrivit climatologilor de la Texas A&M, iar revărsările unor râuri şi pârâuri au depăşit deja recorduri şi au distrus numeroase case.

Recordul lunar al ploilor a fost depăşit şi în Oklahoma, scrie presa. Autorităţile au confirmat că şase persoane au murit înecate în urma ploilor. Victime ale inundaţiilor s-au înregistrat de asemenea în nordul Mexicului, bilanţul total al victimelor atingând cel puţin 42 de morţi.

Obama a declarat vineri seara stare de "calamitate majoră în statul Texas", deblocând ajutoare federale.

Guvernatorul Texasului Greg Abbott a instituit stare de calamitate în 70 de ţinuturi, permiţând ca resursele statului să fie folosite în cadrul eforturilor după dramă.

Solul este îmbibat în mare parte, în ambele state, iar apa se mai poate retrage doar prin albiile deja pline ale râurilor şi pârâurilor.

Serviciul naţional american de meteorologie NWS a emis sâmbătă dimineaţa o serie de avertismente de inundţii, din zona de coastă a Texasului şi până în Missouri, majoritatea pentru sâmbătă dimineaţa, iar în unele zone critice, ca Dallas, până duminică seara.

Însă inundaţiile înregistrate sâmbătă dimineaţa erau în mare parte minore, iar vremea părea să se îmbunătăţească.

Ploile sunt provocate de contactul dintre un front de aer rece cu umezeala din zona Golfului, nivelul precipitaţiilor atingând în unele zone, vineri, până la 7,6 centimetri. Însă aerul mai rece se va instala în zonă, în weekend, a anunţat serviciul.

NWS i-a îndemnat pe automobilişti să evite străzile inundate, avertizând că numeroase victime ale inundaţiilor mor în maşini. Un bărbat din Mesquite, în Texas, a fost găsit înecat în camionetă vineri dimineaţa, au anunţat pompierii.

Inundaţiile au distrus numeroase case la San Marcos, situat între Austin şi San Antonio.

O locuitoare, Debra Diaz, a declarat că apele i-au luat totul. "Sunt recunoscătoare că-l am pe băiatul meu, familia şi prietenii", a spus ea.

Femeia spune dormea când o prietenă a bătut la uşă să avertizeze că vin inundaţiile. "Dacă nu era ea, am fi rămas blocaţi acolo", a declarat Diaz. "Apa tocmai venea către noi, şuvoi. Mi-a ajuns până la mijloc", a spus ea.

Maşina familiei era deja plină de apă, aşa că au fost nevoiţi să plece pe jos. Femeia a declarat că familia a fost salvată de un autobuz şcolar. "Apa trecea deja de roţile autobuzului", a mai declarat ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
INUNDAŢII,
/actualitate/obama-declara-stare-de-calamitate-majora-in-texas-in-urma-inundatiilor-galerie-foto-14368801
14368801
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.